De Colombiaan Egan Bernal (foto Erik Westerlinck) heeft zijn claim op het kopmanschap bij Ineos in de Tour kracht bijgezet met een dubbelslag in de Route d’Occitanie. De Colombiaan was de beste in een zware bergrit in de Pyreneeën, de andere kandidaat-kopman Chris Froome verloor niet minder dan vijf minuten. Bernal nam de leiderstrui over en zou ze niet meer afstaan.

Egan Arley Bernal Gómez (Zipaquirá, 13 januari 1997) is een voormalig mountainbiker die anno 2019 rijdt voor Team Sky. Hij startte zijn carrière als mountainbiker. In 2014 werd hij als eerstejaars junior vice-wereldkampioen mountainbike, achter de Deen Simon Andreassen. Een jaar later werd Bernal, als Pan-Amerikaans kampioen, derde achter diezelfde Andreassen en Maximilian Brandl uit Duitsland.
In 2016 werd Bernal prof bij de Italiaanse pro-continentale wielerploeg Androni Giocattoli-Sidermec. Hij tekende er een contract dat hem tot en met 2019 aan de ploeg bond. Zijn debuut maakte hij in La Méditerranéenne, waar hij indruk maakte met een achttiende plaats in het algemeen klassement en de vierde plaats in het jongerenklassement. In maart en april van dat jaar won hij het jongerenklassement in respectievelijk de Internationale Wielerweek en de Ronde van Trentino. In de eerste Ronde van Bihor-Bellotto versloeg Bernal in de eerste rit in lijn zijn ploeggenoot Rodolfo Torres, waardoor hij de leiderstrui overnam van Florian Bissinger. Deze leiderstrui kwam in de laatste twee etappes niet in gevaar, waardoor Bernal het eindklassement op zijn naam mocht schrijven. In de tweede etappe van de Ronde van Slovenië, met aankomst op de Golte finishte Bernal als derde, waardoor hij naar de derde plaats in het algemeen klassement steeg. In de tijdrit zakte hij een plaats ten opzichte van Jan Bárta, waardoor hij vierde werd in het eindklassement. Wel schreef hij het jongerenklassement op zijn naam. In augustus nam hij deel aan de Ronde van de Toekomst, waar hij in de laatste drie etappes van de dertigste naar de vierde plek in het algemeen klassement steeg.
Het seizoen 2017 begon voor Bernal in Argentinië, waar hij deelnam aan de Ronde van San Juan. Mede door zijn zesde plaats in de vijfde etappe, met aankomst op de Alto Colorado, werd hij negende in het eindklassement en won hij het jongerenklassement. In de Tirreno-Adriatico droeg hij drie dagen de witte jongerentrui, alvorens Bob Jungels hem in de afsluitende tijdrit in het klassement voorbijging. Twaalf dagen later schreef hij wel het jongerenklassement van de Internationale Wielerweek op zijn naam, terwijl hij vierde werd in het algemeen klassement. Na een tweede plaats in de Ronde van de Apennijnen won Bernal in april het jongerenklassement van de Ronde van de Alpen. In het algemeen klassement werd hij, met een achterstand van ruim een minuut op winnaar Geraint Thomas, negende. In juli won Bernal de tweede etappe in de Ronde van Savoie, door in de 188 kilometer lange rit naar Cluses met een voorsprong van 49 seconden solo als eerste te finishen. Na de door hem gewonnen vierde etappe, een individuele klimtijdrit van bijna twaalf kilometer, nam hij de leiding in het algemeen klassement over van Stephan Rabitsch. In de laatste etappe eindigde de Colombiaan als derde, waardoor hij naast het eind- en jongerenklassement ook het puntenklassement op zijn naam schreef.
In de Sibiu Cycling Tour won hij naast twee etappes ook het eind-, punten- en jongerenklassement, waarna hij in augustus aan de start stond van de Ronde van de Toekomst. Na zes etappes stond hij op de vijftiende plaats in het klassement, op minder dan vier minuten van klassementsleider Patrick Gamper. In de zevende etappe, met aankomst bergop, kwam Bernal met een minuut voorsprong op James Knox solo als eerste over de finish. Door zijn overwinning nam hij de leiderstrui over van Gamper. Een dag later verstevigde hij zijn positie door, tijdens een beklimming, de sprint-met-twee te winnen van Bjorg Lambrecht en zo zijn tweede ritwinst op rij te boeken. In de laatste etappe werd hij vierde, waardoor hij zijn eindzege veilig stelde. Met zijn overwinning volgde hij David Gaudu op op de erelijst. Diezelfde dag werd bekend dat hij in 2018 de overstap zou maken naar Team Sky. In september werd hij derde in de door Marco Zamparella gewonnen Memorial Marco Pantani. Een kleine twee weken later won hij het jongerenklassement in de Ronde van Toscane. In de Ronde van Lombardije eindigde hij op de dertiende plaats, in een groep op 47 seconden van winnaar Vincenzo Nibali.
Zijn debuut voor Team Sky maakte Bernal in de Tour Down Under 2018. In de vijfde etappe, de rit met aankomst op Willunga Hill die voor de vijfde maal op rij werd gewonnen door Richie Porte, werd hij vijfde, waardoor hij naar de zesde plaats in het klassement steeg. De witte trui van het jongerenklassement had hij een dag eerder al overgenomen van Caleb Ewan. In de laatste etappe kwam zijn positie niet meer in gevaar, waardoor hij Jhonatan Restrepo opvolgde als winnaar van het jongerenklassement.
Begin februari won hij het nationale kampioenschap tijdrijden, voor Daniel Martínez en Walter Vargas. Later die maand stond hij aan de start van de nieuw opgerichte Colombiaanse etappekoers Colombia Oro y Paz. Na vijf etappes stond hij op de vierde plaats in het algemeen klassement, met een achterstand van negen seconden op klassementsleider Nairo Quintana. In de laatste etappe kwam hij als tweede over de finish, maar had genoeg voorsprong om drie plaatsen in het klassement te stijgen en zo de eerste eindwinnaar van de wedstrijd te worden. Naast het eindklassement schreef hij ook het berg- en jongerenklassement op zijn naam.
Halverwege maart startte Bernal in de Ronde van Catalonië, waar hij in de koninginnenrit als tweede eindigde en zodoende op diezelfde plek in het algemeen klassement stond. In de laatste etappe was hij op weg om zijn podiumplaats veilig te stellen, maar brak bij een val zijn sleutelbeen en schouderblad en moest de wedstrijd verlaten.
Een maand later maakte hij, in de Ronde van Romandië zijn rentree: hij werd elfde in de proloog, op elf seconden van winnaar Michael Matthews. Drie dagen later won Bernal de klimtijdrit en schoof op naar plaats twee in het klassement achter Roglic.
In de Ronde van Californië 2018 won hij de eerste bergrit en werd leider voor twee dagen, tot hij in de tijdrit werd onttroond door Tejay van Garderen. In de daaropvolgende bergrit reed Bernal solo naar de overwinning en de leiderstrui. In de laatste rit kwam zijn leidersplaats niet meer in gevaar.
In de Ronde van Frankrijk 2018 toonde hij zijn capaciteiten als klimmer. In dienst van Geraint Thomas en Chris Froome was hij een meerwaarde in het gebergte. Bernal eindigde zelf op de vijftiende plaats in het algemeen klassement en als tweede in het jongerenklassement, na Pierre-Roger Latour.
In 2019 heeft hij de eindzege in de 77e Parijs-Nice op zak gestoken. In de eindstand heeft de 22-jarige Bernal 39 seconden voor op zijn landgenoot Quintana en 1’2″ op zijn Poolse teamgenoot Michal Kwiatkowski, die lange tijd uitzicht had op de eindzege maar twee dagen voor het einde in elkaar stuikte. Kwiatkowski wachtte wel veel te lang om Bernal vrij spel te geven, zodat het even erop leek dat onze landgenoot Philippe Gilbert het geel zou grijpen. In de voorlaatste rit ging Gilbert echter kopje onder en viel uit de top tien. Op de erelijst volgt Bernal de Spanjaard Marc Soler op, die dit jaar ten onder ging in de waaierritten waarmee de rittenkoers opende. Bernal is de derde Colombiaanse eindwinnaar op zes jaar tijd. In 2014 won Carlos Betancur, in 2017 Sergio Henao. Voor Bernal is het de tiende profzege, de vijfde in de WorldTour en de eerste dit seizoen. De negentiende rit van de Tour kreeg geen winnaar, maar morgen begint wel een nieuwe geletruidrager aan de etappe met start in Albertville. Egan Bernal trok in het offensief op de Col de l’Iseran De Colombiaan Egan Bernal (foto Erik Westerlinck) heeft gisteren de gele trui overgenomen van Julian Alaphilippe.

Egan Arley Bernal Gómez (Zipaquirá, 13 januari 1997) is een voormalig mountainbiker die anno 2019 rijdt voor Team Sky. Hij startte zijn carrière als mountainbiker. In 2014 werd hij als eerstejaars junior vice-wereldkampioen mountainbike, achter de Deen Simon Andreassen. Een jaar later werd Bernal, als Pan-Amerikaans kampioen, derde achter diezelfde Andreassen en Maximilian Brandl uit Duitsland.
In 2016 werd Bernal prof bij de Italiaanse pro-continentale wielerploeg Androni Giocattoli-Sidermec. Hij tekende er een contract dat hem tot en met 2019 aan de ploeg bond. Zijn debuut maakte hij in La Méditerranéenne, waar hij indruk maakte met een achttiende plaats in het algemeen klassement en de vierde plaats in het jongerenklassement. In maart en april van dat jaar won hij het jongerenklassement in respectievelijk de Internationale Wielerweek en de Ronde van Trentino. In de eerste Ronde van Bihor-Bellotto versloeg Bernal in de eerste rit in lijn zijn ploeggenoot Rodolfo Torres, waardoor hij de leiderstrui overnam van Florian Bissinger. Deze leiderstrui kwam in de laatste twee etappes niet in gevaar, waardoor Bernal het eindklassement op zijn naam mocht schrijven. In de tweede etappe van de Ronde van Slovenië, met aankomst op de Golte finishte Bernal als derde, waardoor hij naar de derde plaats in het algemeen klassement steeg. In de tijdrit zakte hij een plaats ten opzichte van Jan Bárta, waardoor hij vierde werd in het eindklassement. Wel schreef hij het jongerenklassement op zijn naam. In augustus nam hij deel aan de Ronde van de Toekomst, waar hij in de laatste drie etappes van de dertigste naar de vierde plek in het algemeen klassement steeg.
Het seizoen 2017 begon voor Bernal in Argentinië, waar hij deelnam aan de Ronde van San Juan. Mede door zijn zesde plaats in de vijfde etappe, met aankomst op de Alto Colorado, werd hij negende in het eindklassement en won hij het jongerenklassement. In de Tirreno-Adriatico droeg hij drie dagen de witte jongerentrui, alvorens Bob Jungels hem in de afsluitende tijdrit in het klassement voorbijging. Twaalf dagen later schreef hij wel het jongerenklassement van de Internationale Wielerweek op zijn naam, terwijl hij vierde werd in het algemeen klassement. Na een tweede plaats in de Ronde van de Apennijnen won Bernal in april het jongerenklassement van de Ronde van de Alpen. In het algemeen klassement werd hij, met een achterstand van ruim een minuut op winnaar Geraint Thomas, negende. In juli won Bernal de tweede etappe in de Ronde van Savoie, door in de 188 kilometer lange rit naar Cluses met een voorsprong van 49 seconden solo als eerste te finishen. Na de door hem gewonnen vierde etappe, een individuele klimtijdrit van bijna twaalf kilometer, nam hij de leiding in het algemeen klassement over van Stephan Rabitsch. In de laatste etappe eindigde de Colombiaan als derde, waardoor hij naast het eind- en jongerenklassement ook het puntenklassement op zijn naam schreef.
In de Sibiu Cycling Tour won hij naast twee etappes ook het eind-, punten- en jongerenklassement, waarna hij in augustus aan de start stond van de Ronde van de Toekomst. Na zes etappes stond hij op de vijftiende plaats in het klassement, op minder dan vier minuten van klassementsleider Patrick Gamper. In de zevende etappe, met aankomst bergop, kwam Bernal met een minuut voorsprong op James Knox solo als eerste over de finish. Door zijn overwinning nam hij de leiderstrui over van Gamper. Een dag later verstevigde hij zijn positie door, tijdens een beklimming, de sprint-met-twee te winnen van Bjorg Lambrecht en zo zijn tweede ritwinst op rij te boeken. In de laatste etappe werd hij vierde, waardoor hij zijn eindzege veilig stelde. Met zijn overwinning volgde hij David Gaudu op op de erelijst. Diezelfde dag werd bekend dat hij in 2018 de overstap zou maken naar Team Sky. In september werd hij derde in de door Marco Zamparella gewonnen Memorial Marco Pantani. Een kleine twee weken later won hij het jongerenklassement in de Ronde van Toscane. In de Ronde van Lombardije eindigde hij op de dertiende plaats, in een groep op 47 seconden van winnaar Vincenzo Nibali.
Zijn debuut voor Team Sky maakte Bernal in de Tour Down Under 2018. In de vijfde etappe, de rit met aankomst op Willunga Hill die voor de vijfde maal op rij werd gewonnen door Richie Porte, werd hij vijfde, waardoor hij naar de zesde plaats in het klassement steeg. De witte trui van het jongerenklassement had hij een dag eerder al overgenomen van Caleb Ewan. In de laatste etappe kwam zijn positie niet meer in gevaar, waardoor hij Jhonatan Restrepo opvolgde als winnaar van het jongerenklassement.
Begin februari won hij het nationale kampioenschap tijdrijden, voor Daniel Martínez en Walter Vargas. Later die maand stond hij aan de start van de nieuw opgerichte Colombiaanse etappekoers Colombia Oro y Paz. Na vijf etappes stond hij op de vierde plaats in het algemeen klassement, met een achterstand van negen seconden op klassementsleider Nairo Quintana. In de laatste etappe kwam hij als tweede over de finish, maar had genoeg voorsprong om drie plaatsen in het klassement te stijgen en zo de eerste eindwinnaar van de wedstrijd te worden. Naast het eindklassement schreef hij ook het berg- en jongerenklassement op zijn naam.
Halverwege maart startte Bernal in de Ronde van Catalonië, waar hij in de koninginnenrit als tweede eindigde en zodoende op diezelfde plek in het algemeen klassement stond. In de laatste etappe was hij op weg om zijn podiumplaats veilig te stellen, maar brak bij een val zijn sleutelbeen en schouderblad en moest de wedstrijd verlaten.
Een maand later maakte hij, in de Ronde van Romandië zijn rentree: hij werd elfde in de proloog, op elf seconden van winnaar Michael Matthews. Drie dagen later won Bernal de klimtijdrit en schoof op naar plaats twee in het klassement achter Roglic.
In de Ronde van Californië 2018 won hij de eerste bergrit en werd leider voor twee dagen, tot hij in de tijdrit werd onttroond door Tejay van Garderen. In de daaropvolgende bergrit reed Bernal solo naar de overwinning en de leiderstrui. In de laatste rit kwam zijn leidersplaats niet meer in gevaar.
In de Ronde van Frankrijk 2018 toonde hij zijn capaciteiten als klimmer. In dienst van Geraint Thomas en Chris Froome was hij een meerwaarde in het gebergte. Bernal eindigde zelf op de vijftiende plaats in het algemeen klassement en als tweede in het jongerenklassement, na Pierre-Roger Latour.
In 2019 heeft hij de eindzege in de 77e Parijs-Nice op zak gestoken. In de eindstand heeft de 22-jarige Bernal 39 seconden voor op zijn landgenoot Quintana en 1’2″ op zijn Poolse teamgenoot Michal Kwiatkowski, die lange tijd uitzicht had op de eindzege maar twee dagen voor het einde in elkaar stuikte. Kwiatkowski wachtte wel veel te lang om Bernal vrij spel te geven, zodat het even erop leek dat onze landgenoot Philippe Gilbert het geel zou grijpen. In de voorlaatste rit ging Gilbert echter kopje onder en viel uit de top tien. Op de erelijst volgt Bernal de Spanjaard Marc Soler op, die dit jaar ten onder ging in de waaierritten waarmee de rittenkoers opende. Bernal is de derde Colombiaanse eindwinnaar op zes jaar tijd. In 2014 won Carlos Betancur, in 2017 Sergio Henao. Voor Bernal is het de tiende profzege, de vijfde in de WorldTour en de eerste dit seizoen.

Daarna heeft hij de Ronde van Zwitserland gewonnen door op de eerste échte berg in de Ronde van Zwitserland resoluut de macht te grijpen. Stilaan lijkt de Colombiaan zelf te beseffen dat er misschien wel iets heel moois kan gebeuren in juli. Zeker nu zijn ploegmaten Froome (definitief) out is en Thomas na zijn val toch ook met kopzorgen zit. Bovendien is nu ook duidelijk dat Dumoulin definitief niet naar de Tour gaat. De ritzege was nochtans niet voor Bernal. Die moest hij aan de vroeg ontsnapte Antwan Tolhoek laten. Maar voorts was het bepaald indrukwekkend wat de 22-jarige Colombiaan van Ineos uit zijn mouw schudde. Op de 8,5 kilometer lange slotklim naar Flumserberg – negen percent stijgingspercentage – had geen enkele andere klassementsrenner een verhaal tegen hem, zo verschroeiend was zijn versnelling in de finale kilometers. “Ik zag het gebeuren”, verwoordde Tiesj Benoot (zelf zesde) de overmacht van de Colombiaan, “Ik heb zelfs niet geprobeerd mee op te schuiven. Dat is gewoon een kandidaat-Tourwinnaar.”

En gelijk had-ie! Bernal heeft een paar dagen voor het einde van de Tour de gele trui overgenomen van Julian Alaphilippe. De negentiende rit kreeg weliswaar geen winnaar en ook de daaropvolgende laatste Alpenrit werd tot één col ingekort, maar dat was voldoende voor Bernal om voor de eerste Colombiaanse eindzege te zorgen in de Tour. Egan Bernal was in het offensief getrokken op de Col de l’Iseran, toen de Tourorganisatie besliste om de rit stil te leggen. “Ik weet nog altijd niet heel goed wat er allemaal gebeurde”, aldus de 22-jarige klimmer van Ineos die huilde van geluk. “Plots kreeg ik te horen dat ik niet meer moest rijden, omdat de etappe stopgezet was. Maar ik wilde écht niet stoppen. ‘Komaan, dit is de Tour’, dacht ik. Maar uiteindelijk vind ik wel dat de organisatie de juiste beslissing heeft genomen, ook al hadden we op dat moment niet echt een zicht op de heftige weersomstandigheden die zich lager afspeelden.” Bernal werd daarmee ook de derde jongste Tourwinnaar aller tijden. Als men ermee rekening houdt dat de twee die hem voorafgaan (Henri Cornet en François Faber) dat meer dan honderd jaar geleden deden, dan mag men echt van een exploot spreken. Velen zien hem dan ook al meer Touroverwinningen binnen halen dan Eddy Merckx. Wie weet misschien wel zeven zoals die welke afgepakt werden van Lance Armstrong. Maar ikzelf verwijs dan altijd naar Jan Ullrich. Toen die eveneens op erg jonge leeftijd zijn eerste Tour won, dacht ik ook dat we weg waren voor een hele reeks. Het zou zijn enige zege blijven…

Na de Tour heeft Bernal ook de Gran Piemonte op zijn naam gebracht. De Colombiaan rondde het ploegwerk van zijn team Ineos perfect af op de slotklim, sprong weg op 1,8 km van het einde en soleerde naar de zege op de top van de Oropa. Zijn ploegmaat Ivan Sosa finishte zes seconden later als tweede. Het was voor de Colombiaan zijn eerste zege in een eendagskoers. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.