Het is vandaag 25 jaar geleden dat de Vlaamse dichter Bert Peleman is overleden.

Hij werd geboren in Puurs op 13 april 1915 en studeerde na zijn humaniora in Hoogstraten twee jaar politieke en sociale wetenschappen in Leuven, maar na de kandidaturen hield hij zijn studie voor bekeken. In die tijd raakte hij in de ban van Joris Van Severen en werd lid van het Verdinaso.
In 1937 kreeg Peleman de poëzieprijs van de Provincie Antwerpen voor zijn dichtbundel ‘Variante voor harp’. Hierin wordt het volkse leven van de boeren verheerlijkt. Het leven van de boeren en vissers in de Scheldestreek zijn een terugkerend thema in zijn werk. De Schelde was een heel belangrijke inspiratiebron voor Peleman. Zo zei hij in een interview: “Voor mij is de Schelde eerder een bovenaardse dan geografische stroom geworden. Ze is voor mij uitgegroeid tot een slagader, een symbool van ebbe en vloed.” Vanaf 1938 schreef hij ook verzen voor Dietsche Warande en Belfort en hij zou eveneens in het meer personalistische tijdschrift Vormen publiceren. Peleman werd eerst journalist bij de radio. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij lid van de Eenheidsbeweging-VNV en schreef hij het lied van het Vlaams Legioen en het Stormlied van de Zwarte Brigade. Na de bevrijding werd Peleman dan ook aangehouden voor collaboratie en in 1948 vond te Brussel het proces plaats. Hij werd er op beschuldiging van landverraad ter dood veroordeeld. Hij zou niet terechtgesteld worden mede omdat zijn gratieverzoek gesteund werd door diverse letterkundigen.

Na zijn vrijlating in 1950 hield hij zich afzijdig van de politiek. Hij bleef wel verder gedichten schrijven en engageerde zich in de uitgeverswereld, waarbij de Vlaamse cultuur en folklore zijn stokpaardje waren. Daarnaast was hij een promotor van het toerisme in het Scheldeland. Onder leiding van Bert Peleman bereikte het toerisme in Rupelmonde in de jaren vijftig en zestig een nooit gekend hoogtepunt. Centraal daarbij stond het toeristisch en cultureel centrum Scaldiana, waar hij als artistiek directeur koorfestivals, tentoonstellingen en toneelopvoeringen organiseerde. Toen in 1963 de volledige getijmolen van Rupelmonde een Reynaertmuseum werd, begon Peleman de Reinaertraad, waar hij zelf voorzitter van was. Hij was ook oprichter van de Orde van de Vossenstaart, die Waaslanders eerde die zich verdienstelijk maakten in het spoor van Reynaert. Het is dus niet verrassend dat hij ereburger van Groot-Kruibeke werd en een eigen straatnaam kreeg. Hij stierf in Antwerpen op 5 augustus 1995.

Referentie
Guy Van Vliet, Terdoodveroordeelde wordt ereburger, Gazet van Antwerpen, 17 november 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.