Op 29 juli overleed in WZC Meulenbroek in Hamme, op 94-jarige leeftijd, Laurent Saegeman. Zijn passionele interesse in plaatselijke geschiedenis leidde tot de samenstelling van het boek over het lot van de Lucky Lady II, de Amerikaanse bommenwerper, die op 30 juli 1943 in Tielrode neerstortte.

Laurent Saegeman (°Weert, 1926) groeide op in Tielrode. Hij bouwde een loopbaan uit als ambtenaar, die eindigde als bureauchef bij het Gemeentebestuur van Hamme, zijn woonplaats. Vooral vanaf zijn opruststelling besteedde hij heel wat vrije tijd aan plaatselijk historisch onderzoek (stamboom, oorlogsgeschiedenis, heemkunde…).

Op 30 juli 1943 was hij getuige van het luchtdrama boven Tielrode: de neerstorting van de Amerikaanse bommenwerper ‘Lucky Lady II’. Vijf bemanningsleden kwamen om, de vijf anderen werden krijgsgevangen genomen (en overleefden de oorlog).

Laurent Saegeman deed daarover ontzaglijk veel onderzoek en publiceerde de resultaten in 1989 in brochurevorm. Hij diepte het onderwerp daarna verder uit. Met de hulp van Luc Hemelaer, die heel de USA afschuimde via het internet, werd de vervolledigde historiek in 2003 in boekvorm uitgegeven onder de titel ‘Luchtdrama boven Tielrode – 30 juli 1943 – Het lot van Lucky Lady II en haar bemanning’.

Zijn contacten met de overlevenden leidden tot meerdere plechtigheden in Tielrode, georganiseerd door het Gemeentebestuur, waarop zowel twee overlevenden van de bemanning als officiële Amerikaanse prominenten aanwezig waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.