Het is vandaag al 25 jaar geleden dat de filmactrice Ida Lupino is overleden.

Ida Lupino stamde uit een Britse theaterfamilie, maar het was toch in Hollywood dat ze in de jaren dertig en veertig scoorde, meestal in negatieve vrouwelijke rollen. In “The light that failed” (1939) was ze b.v. het doortrapte Londense model dat het meesterwerk van kunstenaar Ronald Colman vernietigt. In “High Sierra” (1941) is ze weliswaar het trouwe liefje van Humphrey Bogart, maar ze vormen wel een gangsterkoppel. Vanaf 1950 schakelde ze over op regisseren. Meteen schrok ze er niet voor terug delicate onderwerpen aan te pakken, want “Outrage” ging over de gevolgen van een verkrachting. Deze pionier van de vrouwelijke regisseurs stierf in 1995 op 77-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.