Vijf op vijf! Na de Omloop Het Nieuwsblad en drie wedstrijden in het Baskenland heeft Annemiek Van Vleuten (foto Granada via Wikipedia) nu ook de Strade Bianche gewonnen. De wereldkampioene reed in de laatste dertig kilometer een kloof van meer dan drie minuten dicht op de 36-jarige Mavi Garcia-Canellas. De Spaanse ex-duatlete was mee geglipt in een omvangrijke vroege ontsnapping. “Ik dacht heel even dat de wedstrijd gereden was”, verklaarde van Vleuten achteraf. “Mijn ploeggenote Amanda Spratt zat mee in de kopgroep, voor mij leek het een rustige dag te worden. Tot Mavi Garcia op 45 km van de meet wegreed en ik plots vol mee aan de bak mocht. Hoe harder de wedstrijd, hoe beter voor mij. En dit is de mooist denkbare aankomst.”

Annemiek van Vleuten, die ook geboren is in Vleuten ( nabij Utrecht) op 8 oktober 1982 won in 2017 en 2018 al het wereldkampioenschap tijdrijden. Ze werd vijf maal Nederlands kampioen: drie maal in de tijdrit, in 2012 op de weg en in 2017 won ze het NK mountainbike. In 2011 won ze o.a. de Ronde van Vlaanderen en het eindklassement in de Wereldbeker en in 2018 won ze o.a. de Giro Rosa en La Course, waardoor ze nummer één staat in de UCI-ranking en het eindklassement van de Women’s World Tour won. Vanaf 2016 rijdt ze voor het Australische Mitchelton-Scott.

De overwinningen volgden elkaar op, maar het hoogtepunt volgde in 2019 toen ze zich in Harrogate op haar 36ste voor het eerst tot wereldkampioene op de weg kroonde. Ze is daarmee de oudste ooit die de regenboogtrui mocht aantrekken. Er stond nog meer dan honderd kilometer op de teller toen Annemiek van Vleuten op de tweede beklimming van de dag aan de boom ging schudden. Alleen: ze schudde zo hevig dat niemand kon volgen. Geen probleem voor Van Vleuten, die gewoon doortrok en haar voorsprong stelselmatig uitbouwde.

2020 begon met de vijftiende editie van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen te winnen. De 37-jarige wereldkampioene bekroonde haar harde trainingsarbeid (op stage met de mannen van Mitchelton-Scott) door op de Muur van Geraardsbergen op indrukwekkende wijze weg te fietsen uit een kopgroep en zonder omkijken solo naar de finish in Ninove te rijden. De Italiaanse Bastianelli spurtte naar plek twee, voor alweer een Nederlandse, Floortje Mackaij (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.