De Engelse filmregisseur Alan Parker (foto Mariusz Kubik via Wikipedia) is gisteren op 76-jarige leeftijd overleden na een lang ziekbed. Hij laat zijn vrouw, vijf kinderen en zeven kleinkinderen na.

Hij debuteerde met “Melody” nadat hij tot dan toe actief was in de reclamewereld en op de BBC. Het is alleszins zijn eerste scenario, maar aangezien hij nog geen ervaring had, laat hij het eigenlijke regisseren over aan Waris Hussein, die voor de financiering had ingestaan. Hijzelf leidde wel de second unit-ploeg, zodat hij zich daarna toch uit de slag kon trekken met “Bugsy Malone”. Deze film ging vooral de geschiedenis in omdat hij helemaal met kinderen werd gedraaid. Dit is ook voor “Melody” grotendeels reeds het geval. De titelfiguur, gespeeld door Tracy Hyde, is immers de dochter van een aan drank verslaafde vader. Op school vormt ze een paartje met Daniel, de latere regisseur Mark Lester. Deze heeft eveneens weinig contact met zijn bazige, kille en egoïstische moeder. Beiden zijn ze dan nog bevriend met Ornshaw (Jack Wild), die ook al alleen op de wereld is, buiten zijn zieke grootvader waarvoor hij moet zorgen. De muziek voor deze melancholische film is heel toepasselijk van The Beegees, al duikt ook heel even “Teach your children” van Crosby, Stills & Nash op.
Daarna maakt hij al onmiddellijk naam met zijn drama “Midnight Express” (1978), maar dat zijn voorkeur blijft uitgaan naar muziekfilms blijkt dan weer uit zijn volgende producties, “Fame” uit 1980 en “The Wall” uit 1982. Daarna volgen weer een aantal poëtische films: “Shoot the moon”, ook uit 1982 en “Birdy” uit 1984. Dan gaat de pendel opnieuw naar “heftige” films: “Angel heart” uit 1987 en vooral het politieke “Mississippi Burning” uit 1988. Maar toch keert hij altijd terug naar muziekfilms. Zo is er in 1991 het onnavolgbare “The Commitments” en in 1996 het in mijn ogen minder geslaagde “Evita”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.