Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat Michel Debaets (rechts op de foto, naast zijn broer Cesar) in Detroit is overleden.

Cesar en Michel Debaets zijn geboren in Heule Watermolen bij Kortrijk. Eigenlijk waren ze met Gerard en Gaston erbij met vier broeders die reden op de weg. Allen zijn geboren tussen 1888 en 1898 en reden waarschijnlijk ook op de piste want de foto is genomen op de velodroom van Harelbeke in 1911. Toen stonden daar nog geen huizen maar in 1923 heeft mijn grootvader langs moeders kant rechtover de velodroom een huis gebouwd. Daar ben ik geboren en heb er tot mijn dertigste gewoond. De velodroom was toen al verdwenen maar in de volksmond spreekt men nog altijd van “aan de velodroom.” Gerard en Michel zouden uitgeweken zijn naar de Verenigde Staten van Amerika. (Jean-Pierre Verstraete)

Tegen de goesting van Maria Koleta Horrez uit Hulste, zijn moeder die
zovele sterke flandriens op de wereld bracht, begon de oudste Debaets te
koersen in Wallonië. Door de hoge lonen die in de mijnen werden betaald
was geldgewin in de koersen daar eerder mogelijk dan in het arme
Vlaanderen van toen. Op de wielerbaan van Verviers won Michel ooit op
negen opeenvolgende zondagen. Om aan Duitse werkkampen te ontsnappen vluchtte Michel Debaets in 1916 via Nederland naar de USA. Te Detroit verkocht hij melk, in de tabaksteelt heeft hij ook gewerkt. Uiteindelijk werd hij hoofdautomecanicien bij de Greyhound autobussen. Hij bouwde op vrije dagen ook koersauto’s waarmee piloot Harry McQuinn op Indianapolis heeft geracet, en hij was de begeleider van zijn broer Gerard, de toprenner. Omstreeks 1965 werd hij de animator van Cadieux Bicycle Club te Detroit. In dat voor Vlamingen zo belangrijk Cadieux Café te Detroit, startte hij met de The Debaets-Devos Memorial Race die tot op heden op de sportkalender staat. (Wilfried Journée op de Wielersite)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.