Vandaag de tweede aflevering van de reisherinneringen van Luc De Ryck, de voormalige burgemeester van Temse. Ze brengen ons vandaag naar het verre oosten, meer bepaald naar Japan…

In mondiale rederijkringen is het een traditie dat wanneer een schip wordt gedoopt dat de naam van een (deel)gemeente draagt, de burgemeester wordt uitgenodigd. In juli 1995 werden op de scheepswerf van Kobe in de havenstad Sakaida op het Japanese eiland Shikoku – op 1.000 km van Tokyo – 3 schepen tewatergelaten: de Elversele, de Eeklo en de Miniral Prosperity. Met mijn Eeklose collega Erik Matthys hebben wij de trip naar Japan gemaakt.
Om ter plaatste te geraken waren meerdere vluchten en treinreizen nodig, maar gelukkig werden we overal opgewacht en gepiloteerd, zodat de eindeloze reis vlekkeloos verliep.
De ‘Elversele’ is een gastanker van 38.000 m³. De namen van de gasvloot van de rederij – Exmar – waren deze van Belgische steden en gemeenten. De rederij wenste de vloot uit te breiden met zusterschepen, waarvan de naam met een E begint. Bovendien is Elversele een randgemeente van Sombeke, de woonplaats van Nicolas Saverys.

Drie dagen verbleven we in Sakaida, waar meerdere officiële plechtigheden plaatsvonden. Japanners hebben ontzag voor special guests en we werden als prinsen ontvangen. Aan de doopplechtigheid was een souvenir verbonden: een houten kistje (om sake uit te drinken) met daarop de naam Elversele. Ik heb meerdere exemplaren naar huis meegebracht. Op de plechtigheden heb ik sake leren kennen, met stokjes gegeten (’n ramp!) en de beroemde Kobe-beef steaks gegeten.

Op de werf werkten stielmannen van de ex-Boelwerf. Wilfried Van Goethem kende ik van De Steendoodtrappers, maar ik ontmoette – uitgerekend in Japan – twee Temsenaars die ik nooit eerder had ontmoet: Patrick Buytaert en Hans-Peter Hechler. Alle drie hadden zij een leidende functie.

De meter van de Elversele was de echtgenote van de vice-president van Statoil Shipping and Maritime Technology uit Stavanger, Noorwegen. Een jaar na de tewaterlating heb ik het echtpaar op het gemeentehuis ontvangen en in Elversele rondgeleid. Ze waren in de wolken.

Na Sakaida verbleven we meerdere dagen in Tokyo. We hebben er kennis gemaakt met de Japanse eigenheden: tempels en pagodes, boeddhistische monniken, pareloesterkwekerij, marktjes, geisha’s met wit geschilderd gelaat en parasol in prachtige klederdracht… Onder de souvenirs die we meebrachten: een (betaalbare) kimono, Japanse tasjes, kokeshi-poppetjes (geluksbrengers), waaiers (tegen de hitte), sake…

N.a.v. het 100-jarig bestaan van de CMB werd ons gezelschap ontvangen op de Belgische ambassade in Tokyo. Ambassadeur was Jean Nothomb, neef van toenmalig minister Charles Nothomb (*).

Als stripfanaat ben ik er op zoek gegaan naar Kuifje-albums. Ik wist niet hoe je Kuifje vertaalt in het Japans en het vergde dan ook heel wat moeite om duidelijk te maken welke stripheld ik bedoelde. Pas toen mijn broer mij een afbeelding faxte (de e-mail was toen nog ver weg), begrepen de Japanners om wie het ging. In een grootwarenhuis vond ik vijf exemplaren. Ik heb ze alle vijf gekocht en – eens in Temse – aan smekende stripfanaten weggegeven. Dat werd aardig gecompenseerd, toen een vriend enkele jaren geleden naar China trok en mij vroeg waarmee hij mij een plezier kon doen. Ik zei: een Kuifje-album in het Chinees. Hij bracht mij de hele collectie mee…

De ‘Elversele’ heet nu Mar Pacfico en vaart onder Peruaanse vlag.

Op de foto poseer ik met mijn echtgenote samen met twee deskundigen van de Boelwerf, die als ‘Senior Newbuilding Supervisor’ in Japan werkten: Wilfried Van Goethem (en echtgenote) en Patrick Buytaert.

Luc De Ryck

(*) En vader van schrijfster Amélie Nothomb. Enkele boeken van haar spelen zich trouwens af in Japan. (RDS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.