Vandaag is het honderd jaar geleden dat de oudste medaillewinnaar op de Olympische Spelen werd gekroond. De Zweed Oscar Swahn was 72 jaar toen hij in Antwerpen een zilveren medaille wist te winnen bij het onderdeel “lopend hert met dubbel schot” (*).

Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1908 had Swahn reeds twee gouden medailles gewonnen bij het onderdeel “lopend hert met enkel schot”. Hij wist de individuele wedstrijd te winnen en maakte deel uit van het Zweedse team dat de landenwedstrijd won. Verder wist hij een bronzen medaille te winnen bij het onderdeel “lopend hert met dubbel schot”. Met zijn zestig jaar was hij op dat moment slechts een paar maanden jonger dan Joshua Millner, de tot dan toe oudste winnaar van een gouden medaille. Millner (1847-1931) was eveneens een schutter (het is moeilijk om op die leeftijd in een andere sporttak uit te blinken, neem ik aan), maar dan wel afkomstig uit Groot-Brittannië.
Tijdens de Spelen van 1912 in zijn vaderland maakte hij wederom deel uit van het Zweedse landenteam dat goud won op het onderdeel “lopend hert met enkel schot”. Met zijn 64 jaar werd hij zo toen reeds de oudste winnaar van een gouden medaille. Dit record staat op dit moment nog steeds.
Op 72-jarige leeftijd werd hij de oudste sporter die ooit deelnam aan de spelen (**) toen hij opnieuw van de partij was tijdens de Olympische Zomerspelen van 1920. Zijn beste resultaat behaalde hij in de teamwedstrijden: vierde bij het onderdeel “lopend hert met enkel schot” en tweede bij het dubbel schot-evenement. Met deze zilveren medaille werd hij ook de oudste winnaar van een Olympische medaille.
Vier jaar later was hij nog steeds actief als schutter maar hij moest de Olympische Zomerspelen van 1924 wegens ziekte aan zich voorbij laten gaan.
In alle teamwedstrijden waaraan Oscar Swahn deelnam, maakte ook zijn zoon Alfred deel uit van het team. Alfred won verder ook nog twee gouden, een zilveren en een bronzen medaille bij individuele onderdelen. (Wikipedia)

50 runningdeer

(*) De dierenliefhebbers (waaronder ook ikzelf) kan ik meteen gerust stellen: men schoot niet op échte herten (zie foto hierboven).
(**) Voor wie zou denken dat zoiets enkel in “de prehistorie” kan voorkomen: Hiroshi Hoketsu was een Japanse ruiter die met zijn 71 jaar de oudste deelnemer van de Olympische Spelen 2012 was. Mocht Hoketsu in 2016 weer meedoen, dan stoot hij Swahn van de troon op 75-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.