Op 20 juli is hij 100 geworden, Victor De Cauwer, vader van wielercommentator en mediafiguur José De Cauwer. De viering die door de familie was gepland, is door corona uitgesteld, maar Victor kreeg intussen wel het bezoek van burgemeester Luc De Ryck, die hem de attenties van het koninklijk paleis en het gemeentebestuur overhandigde.

De eeuweling krijgt eerstdaags nog ander hoog bezoek. De voorzitter
van de Nationale Duivenbond komt hem feliciteren en daar is een goede reden voor: Victor speelt al sinds zijn 14de met de duiven en 86 jaar later doet hij dat nog altijd met evenveel plezier. Als 100-jarige is hij zonder twijfel ‘s werelds oudste duivenmelker.
 
Victor werd geboren in Temse op 20 juli 1920 in het huis in de Brandstraat, waar hij ook nu nog woont. Hij was de jongste van twee. Zijn vader was aanvankelijk klompenmaker, later arbeider op Nobels-Peelman. Hij liep school op de Velle en werd op zijn 14de werkzaam bij landbouwers. Van 1941 tot zijn prepensioen (1978) was hij spantenplooier op de Boelwerf. Op 8 april 1943 trad hij in het huwelijk met Philomena Verwulgen (1922-2006). Zij kregen drie kinderen: Lauraine (1944-2009), Paula (°1946) en José (°1949). Op bovenstaande foto zien we trouwens Victor De Cauwer met zoon José en dochter Paula.
Duivenmelken is zijn lang leven. Hij begon ermee op zijn 14de en groeide uit tot één der meest enthousiaste spelers in de regio. In zijn gloriejaren had hij 120 duiven, nu heeft hij er nog een 30-tal. Rijk is hij er niet van geworden, maar wel gelukkig!
Victors gezichtsvermogen is niet meer zoals weleer, maar voor het overige geniet hij nog steeds een uitstekende gezondheid, onwaarschijnlijk voor een 100-jarige. 

De eeuweling woont sinds zijn geboorte onafgebroken in dezelfde woning op de wijk Velle, een goede reden voor de Vellese parochieploeg om hem te huldigen. Hugo Van Lemmens, Marc Van Lombergen en Ronny Smet  brachten hem een bezoek en bedachten hem met geschenken. Tegelijk bracht burgemeester Luc De Ryck, oud-Vellenaar, de attentie van het koninklijk paleis: een foto van het vorstenpaar, met opdracht aan Victor en persoonlijk ondertekend door de koning en de koningin.

Victor is de tweede Vellenaar die 100 wordt. Eerder dit jaar overleed Anna
Vermeulen op 104-jarige leeftijd.
Sinds de fusie van gemeenten (1977) heeft Temse meer dan dertig eeuwelingen op de teller. Florke Bogaerts (1909-2015) is met 106 jaar dé ouderdomsdeken, gevolgd door vier inwoners die 104 werden. Op dit ogenblik zijn zeven eeuwelingen in leven, aangevoerd door Honorina Michiels, die op 6 juni 103 werd. Als kloosterzuster Jeanne De Cock op 17 december 100 wordt, telt de gemeente acht eeuwelingen.
Volgend jaar kunnen er nog eens acht bijkomen, want Temse telt acht inwoners in leven geboren in 1921.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.