Nacer Bouhanni (foto Erik Westerlinck) viert vandaag zijn dertigste verjaardag. Begin dit jaar won hij de vierde rit in de Ronde van Saudi-Arabië gewonnen en zo een eerste keer voor zijn nieuwe team Arkéa-Samsic kunnen juichen. Na een spektakelrit klopte de Fransman Niccolo Bonifazio, de winnaar van de tweede rit. Voor Bouhanni was het de 66e zege uit zijn carrière, maar wel maar de eerste sinds een rit in de Vuelta 2018. Dankzij de bonificatieseconden reed Bouhanni Phil Bauhaus uit de leiderstrui, maar uiteindelijk zou deze toch de eindzege behalen vóór Bouhanni. De nieuwe wind na vijf seizoenen bij Cofidis leek hem dus goed te doen, maar helaas besliste Covid 19 er anders over…

Nacer Bouhanni (Épinal, 25 juli 1990) is een Frans wielrenner van Algerijnse afkomst die anno 2018 rijdt voor Cofidis, Solutions Crédits. Zijn jongere broer Rayane is ook wielrenner.
In zijn jeugdjaren groeide Bouhanni uit tot een beloftevol renner. Zo werd hij in 2010 vierde op het Europese kampioenschap bij de beloften. Hij mocht vanaf 1 augustus 2010 stage lopen bij de Franse topploeg FDJ. Na zijn stageperiode kreeg hij er een profcontract.
In het profpeloton viel hij in 2012 pas echt op, toen hij in diverse kleine ronden een etappe meepakte en Frans kampioen op de weg werd. Hij reed in dat jaar ook zijn eerste Ronde van Spanje, waar hij viermaal bij de beste tien wist te eindigen. In de tiende rit behaalde hij een tweede plaats. Na een val in de dertiende etappe moest hij echter opgeven. In 2013 trok hij zijn goede resultaten door. Zo won hij dat jaar onder andere een rit in Parijs-Nice en twee in de Ronde van Peking. Hij startte dat jaar zowel in de Giro als in de Tour maar zonder succes.
In 2014 nam hij weer deel aan de Ronde van Italië. Bouhanni behaalde er zijn eerste etappezege in een grote ronde. Hij won de vierde etappe, naar Bari. Later won hij ook nog rit zeven en tien. In de Ronde van Spanje behaalde hij twee ritzeges. In 2015 wist Bouhanni voor de tweede maal de GP Denain op zijn palmares te schrijven, nadat hij eerder twee etappes won in de Ronde van de Sarthe.
In 2016 kon Bouhanni niet meedoen aan de Ronde van Frankrijk omdat hij een week voor de tourstart zijn hand verwondde bij een vechtpartij in een hotel. Hij staat inderdaad bekend voor “een kort lontje” en werd ook al in sprinten gedeklasseerd omdat hij zijn tegenstanders in de problemen bracht. Vaak wordt er dan aan herinnerd dat hij ooit nog een boksopleiding heeft gehad, maar dan zou hij integendeel zich meer moeten hebben leren beheersen.
In 2018 duurde het tot een matig bezette Vierdaagse van Duinkerken, vooraleer hij een overwinning kon behalen. Die kwam geen minuut te vroeg. Sedert Cedric Vasseur het roer in handen heeft genomen bij Cofidis, lijkt het er immers op dat het woelwater zelf in woelige waters is terecht gekomen. Zijn vader, die ook een functie had binnen de ploeg, werd ontslagen en Nacer zelf werd thuis gelaten bij de klassiekers waarvoor Cofidis werd uitgenodigd. Bovendien kwam Bouhanni dus niet aan winnen toe in de weinige wedstrijden waar hij dan toch aan de start mocht komen.
Een week na Duinkerken kon Bouhanni nog eens winnen. Het was weliswaar opnieuw in een zeer matig bezette Grote Prijs Marcel Kint, maar het lijkt er nu dus toch op dat de knop eindelijk omgedraaid is. En, inderdaad, kort daarna won Bouhanni de openingsetappe van de Route d’Occitanie (de vroegere Route du Sud) winnen voor de neus van zijn ploegmaat Christophe Laporte. Bouhanni zette de spurt als eerste in, maar ook Laporte reed zijn eigen sprint. Op de streep gooide Laporte zijn voorwiel naast dat van Bouhanni, maar de fotofinish toonde die laatste als winnaar aan. Na de finish schoten de ogen van Laporte vuur richting die van zijn winnende ploegmaat, die even van zijn lijn was afgeweken. Na de finish deed Bouhanni er nog een schepje bovenop, toen de flashinterviewer vroeg of het de ploegtactiek was om beide sprinters hun eigen gang te laten gaan. “De dingen zijn heel ingewikkeld binnen de ploeg Cofidis. Maar ik heb niet veel zin om erover te praten. Dat hou ik voor mij. Ik ben tevreden dat ik kan winnen in moeilijke omstandigheden”, aldus een strijdvaardige Bouhanni.
Daarna kon Bouhanni de sprint winnen van een beperkte groep in de Vuelta. Uitgedund door valpartijen en waaiervorming boden zich nog slechts een handvol renners aan voor de eindsprint, maar alle spurters zaten er wel nog bij. En Bouhanni (de dag daarvoor nog allerlaatste én alweer beboet voor een onduidelijk incident) was op een propere manier de snelste van de hoop, ook al wou kersvers Europees kampioen Matteo Trentin nog roet in het eten strooien.

In 2019 heeft hij zich nog maar eens in de problemen gewerkt bij zijn team Cofidis. Bouhanni arriveerde buiten tijd bij de ploegentijdrit van de Tirreno Adriatico in Lido di Camaiore en mocht daarna dus niet meer starten. Na vijf kilometer en twee beurten aan kop besliste Bouhanni om zijn ploegmaats te laten rijden. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.