Wil u meezingen met Helmut Lotti? Of wil u liever ukulele spelen of optreden met het Modern Jazz Quartet? Het kan allemaal in de openbare bibliotheek aan het Zuid (in Gent, RDS)). Nee, niet ter plekke natuurlijk, maar u kan het wel ontlenen. Deze maand (ergens in de jaren negentig, RDS) wordt een nog veel te weinig gekend aanbod in het uitstalraam gezet.

Volgens Jeanine D’hondt, die de public relations van de bibliotheek verzorgt, maakt een beperkte schare van fans reeds uitgebreid gebruik van het aanbod. Voor het grote publiek is het echter nog al te weinig geweten dat naast het boeken- en CD-aanbod op de vijfde verdieping (waar de afdeling muziek thuishoort) ook nog een combinatie van beiden wordt aangeboden.
Zo is er bladmuziek van populaire liederen, want voor klassieke muziek verwijst men naar de bibliotheek van het conservatorium. Dat zijn dan de zogenaamde “Songbooks” waarover Florian Heyerick het elders nog had op deze blog, meestal met piano- en gitaarbegeleiding. Maar had Heyerick het vooral over The Beatles dan mag in Gent blijkbaar ook Helmut Lotti niet ontbreken met de nummers uit zijn eerste “Goes Classic”-CD. Vooral een aanrader voor de afbrekers. Ze mogen het immers altijd zelf eens proberen.
Daarnaast zijn er de instructieboeken om een of ander instrument te leren bespelen. Hierbij kan men ook vaak een video ontlenen, waarbij vooral de vingerzettingen goed worden geïllustreerd. En voor wie denkt dat het enkel voor gitaarliefhebbers is: men kan er ook de ukulele, het hakkebord of de mondharp leren bespelen.
Wie al wat verder gevorderd is en bovendien van jazz houdt, die kan ook de “play-along-books” ontlenen. Daarbij kan men jazz-standards zingen of saxofoon spelen, terwijl beroemde musici instaan voor de begeleiding. Enkel op CD uiteraard, maar een kniesoor die daarom maalt.
Dirk Verschaeren van de afdeling muziek heeft jaarlijks zo’n 150.000 frank ter beschikking om deze collectie uit te breiden. Daarnaast is er nog eens 150.000 frank beschikbaar voor naslagwerken en het grootste budget gaat natuurlijk naar de muziek (CD’s) zelf met drie miljoen. Overigens even een stadlegende over die CD’s uit de wereld helpen: de beveiligingsstrip die erop is aangebracht, is volstrekt onschadelijk voor uw CD-speler. Tenzij (want er is altijd een “tenzij”), tenzij u een meervoudige CD-speler heeft van meer dan tien jaar oud.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.