Morgen zal het ook al tien jaar geleden zijn dat Alberto Contador zijn derde Tour won, maar ook hij zal twee jaar later worden geschrapt wegens zero zero zero… clenbuterol

Ik ben altijd al een believer geweest wat de onschuld van Alberto Contador in de clenbuterol-kwestie aangaat. Het was vooral die cero, cero, cero... op de persconferentie die het ‘m deed. Ik vond dat zo ontwapenend. Maar de manier waarop hij er na zijn schorsing telkenmale niet in slaagde Joaquim Rodriguez op de cols los te rijden, deden mij twijfelen. Want dat is de essentie van doping natuurlijk. Ik bedoel daarmee: je kan met doping van een muilezel geen renpaard maken, maar het geeft wel dat ietsje meer aan een toprenner om een andere toprenner te overtroeven. Vóór zijn schorsing reed Contador onweerstaanbaar weg van zijn concurrenten, nu moet hij na een aantal meter telkens weer gaan zitten en sluipt Rodriguez opnieuw naderbij, om hem dan nog te kloppen op de meet bovendien. Rodriguez is bij mijn weten nog nooit in opspraak gekomen. Dus ofwel is Contador naar “menselijke” normen teruggevallen, ofwel… Ofwel zet hij mij in de Vuelta te kakken, door Rodriguez van zich af te schudden en met zoveel voorsprong binnen te komen dat hij de rode leiderstrui kan grijpen. Want ik ben toch nog altijd een supporter van Contador, net zoals ook de impliciete bekentenissen van Jan Ullrich hem niet onsympathiek konden maken in mijn ogen. Want als Armstrong erin slaagt om Ullrich in te halen tijdens een korte proloogtijdrit, wie zou er dan gedopeerd kunnen zijn en wie niet, denk je? (Tenzij Ullrich de avond daarvoor weer naar de Carré in Willebroek was geweest natuurlijk.) Hoe dan ook, wat een prachtige Ronde van Spanje krijgen we nu niet te zien? Ze doet alleszins die saaie Tour de France vergeten.

Toen overigens Het Nieuwsblad Hans Vandeweghe van De Morgen binnenhaalde, heb ik dit aanvankelijk positief onthaald. Het heeft echter niet lang geduurd. Na verloop van tijd kwamen de typische DM-trekjes bij Vandeweghe toch boven. Zoals op 27 juli 2010, wanneer hij een artikel publiceert naar aanleiding van de recente Spaanse sportieve triomfen, met name de derde Tourzege van Alberto Contador en het Spaanse voetbalelftal dat onlangs wereldkampioen werd.
Onder de titel “Goud met een ranzig randje” ontleedt Vandeweghe het lakse dopingbeleid in Spanje. De ondertitel luidt trouwens: “Verregaande tolerantie voor doping blijft schaduw werpen op Spaanse sportsuccessen”. Nu, ik spreek dit zeker niet tegen, integendeel zelfs, maar het afdrukken van een foto van Alberto Contador (en het voetbalelftal) spitst deze beschuldigingen toch wel heel erg toe op een renner die, bij mijn weten, nooit genoemd werd in de fameuze “Operacion Puerto”. Bovendien laat Vandeweghe er met zijn slotzin geen twijfel over bestaan: “Had Spanje tabula rasa gehouden na de zaak Puerto – en de grootste dopingzaak ooit in het wielrennen tot op het bot uitgezocht – dan hadden we misschien afgelopen zondag ook een andere Tourwinnaar gehad.”
Een “grove – en wellicht onterechte – beschuldiging” noemde ik dit. Moet ik nu mijn woorden inslikken, nu in Contadors urine clenbuterol is ontdekt? Ik denk van niet. Ten eerste heeft clenbuterol niets van doen met de zaak Puerto. En ten tweede, de hoeveelheid is zó klein dat zelfs buitenstaanders Contador bijtreden als hij zegt dat het door het eten van met hormonen behandeld vlees moet komen. Nee, het grootste probleem in dit geval lijkt me dat de dopingtest alweer niet waterdicht blijkt te zijn, zodat fraudeurs wel zullen riskeren op het randje te balanceren om dan eveneens met “vervuilde voeding” als argument te komen aandraven…
P.S. In 2015 haalt – n.a.v. het feit dat Oleg Tinkov teammanager Bjarne Riis had ontslagen – Hans Vandeweghe dit artikel zelf opnieuw aan. Het blijkt namelijk dat hij ooit zijn kandidatuur heeft gesteld als woordvoerder van de ploeg Saxo Bank, maar dat deze beschuldiging hem een veto opleverde van Alberto.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Tien jaar geleden: de biefstuk van Alberto Contador

  1. Toch maar rekening houden met het feit dat Contador nog maar amper 30 koersdagen op de teller heeft dit jaar en al zeker geen “hoogstaande” competitie. Dus ik schrijf het toe aan het ontbreken van wedstrijdritme, het verbaast mij ook dat Rodriguez zo goed is maar aan de andere kant had het mij nog meer verbaasd mochten we nu een Contador aan de leiding hebben met een paar minuten voorsprong. En idd Rodriguez heeft geen doping verleden (duimen dat het zo blijft) maar is wel begonnen bij de beruchte Saunier Duval ploeg met Piepoli, Ricco, Zabala, en nog een paar mindere goden die wel allen betrapt zijn.

    Like

    1. Die namiddag liet Alberto me nog in de waan dat mijn veronderstelling de juiste was, maar gisteren heeft hij dan toch toegeslagen en daarmee John gelijk gegeven. Maar, zoals gezegd, eigenlijk ben ik blij dat hij mijn ongelijk bewijst. En nog eens, wat een heerlijke Vuelta, zeg! Gisteren leek het net een schaakspel op hoog niveau: hoe de teams van Saxo Bank en Movistar hun pionnetjes verzetten! (En eigenlijk ook het falen van Menchov en Moreno bij Katusha.) Schitterend! Het zoveelste bewijs dat wielrennen een spel van hoofd en benen is.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.