75 jaar geleden vond de fusie plaats tussen F.C.Temsica en Temse S.K.: K.S.V.Temse was geboren! Op de foto ziet men F.C.Temsica in 1912. De beroemde gebroeders Eduard en Frans Van Raemdonck speelden daarin ook mee. Ze zitten vooraan links.

Het voetbal is in ons land geïntroduceerd door Belgische studenten die in Engeland studeerden en door Engelsen die in België verbleven. Pioniers van de voetbalsport in Temse waren de broers Jozef en Henri Brys, de latere beheerders van het textielbedrijf Dacca, die in Engeland hadden gestudeerd en de voetbalsport hadden meegebracht. Zij lagen in 1908 aan de basis van Football Club Temsica. (*)
Jozef Brys werd de eerste voorzitter. De spelers speelden in de kleuren van de gemeente: geel-blauw. Het terrein was gevestigd in de Gasthuisstraat (**); op diezelfde plaats werd later de sporthal gebouwd die – ter herinnering aan FC Temsica – de naam Temsica kreeg.
FC Temsica droeg een katholieke stempel, zowel in gelovig als in politiek opzicht. Dat wekte na Wereldoorlog I steeds meer weerstand en leidde in 1924 tot de afscheuring van een aantal leden, die een nieuwe club vormden: Sportkring Temsche. De eerste voorzitter was Fernand Van der Schueren, zoon van de liberale voorman en textielfabrikant Paul Van der Schueren. SK speelde in rood-wit. Haar terrein was in de Schoolstraat, waar KSV nu nog is gevestigd.
In 1930-1931 speelde SK Temsche kampioen en promoveerde het naar Bevordering. Het zakte in 1933-1934, maar speelde al het seizoen daarop opnieuw kampioen en hernam zijn plaats in Bevordering (tot en met 1937-1938).
De rivaliteit tussen Sportkring en Temsica was bijzonder scherp. De derby’s waren zo hevig, dat de Belgische Voetbalbond besliste scheidsrechterstrio’s in te zetten uit hogere afdelingen. In de jaren dat Sportkring duidelijk de betere ploeg was, zongen haar supporters: “En de Sportkring smoort sigaren, en den Temsica die sjiekt!”

In die tijd speelde ook mijn vader (zie foto) bij Sportkring, alhoewel hij toch wel tot de katholieke zuil behoorde.
De Tweede Wereldoorlog legde het voetballeven grotendeels lam. Na de oorlog – in de zomer van 1945 – fusioneerden de beide clubs tot KSV Temsche. Als kleuren kozen zij het blauw van FC Temsica en het wit van SK Temsche. De eerste voorzitter was Marc Wittock.
KSV behaalde zijn eerste titel in 1947-1948. Voorzitter was toen dr. Frans Dierickx, trainer John Docx, kapitein Amedé Pepermans. De club promoveerde daardoor naar Bevordering, maar al het jaar daarop zakte het opnieuw naar Eerste Provinciale.
KSV speelde achtmaal kampioen in Eerste of Tweede Provinciale (tussen haakjes de trainer)
– 1947-1948 (John Docx)
– 1953-1954 (Frans Janssens)
– 1958-1959 (Gaston Van Biesen)
– 1966-1967 (Roger Pieters)
– 1971-1972 (Frans Janssens)
– 1984-1985 (Jaak Goossens)
– 1993-1994 (Rudy Baeck)
– 2002-2003 (Dannie D’Hondt)
KSV Temse bekroonde het seizoen 2002-2003 inderdaad opnieuw met de kampioenstitel. KSV Temse behaalde 63 punten; tweede eindigde FC Eeklo (59 p.), derde FC Ninove (58 p.). Voor de tweede maal in haar geschiedenis trad de club dus aan in Bevordering (***).
Ook het beloftenteam van KSV speelde kampioen. Trainer is Staf Arbijn.
KSV speelde in Eerste Provinciale vanaf 1994, haalde sindsdien vijfmaal de eindronde, maar miste telkens op een haartje de promotie.
Op een bepaald moment lukte het dan toch en in 2009 stootte K.S.V.Temse zelfs voor het eerst in zijn geschiedenis door naar de derde klasse! Met een 0-0 gelijkspel tegen dichtste belager Bornem is K.S.V.Temse op 3 mei 2009 kampioen geworden in vierde klasse A!

Op woensdagavond 21 april 2020 vond op het stadhuis van Lokeren de voorstelling aan de pers plaats van de toekomstige samenwerking tussen de voetbalclubs Sporting Lokeren en KSV Temse. Het betrof geen fusie (dan had men ook de schulden van het failliete Lokeren moeten overnemen), maar een samenwerking, die gepaard ging met een hervorming. De nieuwe club kreeg de naam Koninklijke Sportclub (KSC) Lokeren-Temse
In KSV’s geschiedenis betwistten twee spelers meer dan 500 wedstrijden in de eerste ploeg: William Amelinckx en Hubert Verbeke.
Drie spelers werden getransfereerd naar ’s lands hoogste nationale afdeling: doelman Henri De Block (Daring Brussel), doelman François Verheyen (Stade Leuven, daarna Charleroi) en linksbuiten Roger Janssens (FC Union).
KSV kende 10 voorzitters sinds zijn oprichting in 1945: Marc Wittock, Albert Maervoet, dr. Frans Dierickx, Robert Maes, Fernand Schuerman, Karel Van der Gucht, Jan Sneykers, Patrick Van Huychem, Raoul De Ryck en Wilfried De Witte.
Een bestuurslid bracht het tot internationaal scheidsrechter: Stien Van Royen (25/4/1912-31/8/2003).

Luc De Ryck

Referenties
Martin De Ryck, Koninklijke Footballclub Temsica, een monument in de voetbalgeschiedenis van Temse, Jaarboek Gemeentemuseum van Temse, 1992
Jean Verheyen, Historiek K.S.V.Temse, Jaarboek Gemeentemuseum van Temse, 1991

(*) De oudste voetbalvereniging van Temse was Racing Temse. Zij werd gesticht in 1900. Haar terrein was gelegen op Cauwerburg. In zijn geschiedenis van F.C.Temsica stelt Martin De Ryck dat Racing Temse “geen lang leven was beschoren” (p.208), maar dat is dan toch relatief als we even verder (p.217) lezen: “16 mei 1920 was een historische datum voor Temsica. Voor de eerste maal werd F.C.Racing Temse geklopt en wel met 9-0!” Eigenlijk heeft het nog tot de oprichting van Sportkring geduurd in 1924 vooraleer F.C.Racing werd opgedoekt (p.218).
(**) In de prilste periode, toen men nog uitsluitend vriendenmatches speelde, werd er op het terrein achter Fiel Smet in “den Uil” (thans Sint-Jorisstraat) gespeeld. Bij de aankondiging van een wedstrijd tegen Vigor Hamme op 14 februari 1909 kregen de belangstellenden nog een “korte uitleg” hoe het er bij een “voetbalspel” precies aan toeging. Opvallend is het veelvuldig gebruik van Engelse termen (footbalplein, kick-off, throw-in, goal-kick, corner-kick, free kick, hands…)
(***) In het seizoen 2006-2007 was KSV lange tijd in de running voor promotie naar derde klasse. Aangezien het programma “Man bijt hond” op dat moment wekelijks de avonturen van F.C.Opwijk volgde, dat eveneens in aanmerking kwam voor promotie, werden de voetballiefhebbers toen wekelijks op de hoogte gehouden van de prestaties van de ploeg van Temse.

3 gedachtes over “75 jaar geleden: fusie tussen F.C.Temsica en Temse S.K.

 1. Temse!! goe bezig!

  was echt bangelijke match op bornem

  echt spannend
  en dan met z’n allen op het veld toen arbitter afblies
  en dan met die fiets … vermoeiend …
  mja men vriend wou naar zijn ploeg gaan kijken natuurlijk

  doe zo verder!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.