Het fantasy-genre kreeg heel wat aanhangers in de jaren tachtig, toen de zogenaamde New Age-ideologie opgang maakte, een ideologie die religieus geïnspireerd is, maar zich wel afwendt van geïnstitutionaliseerde godsdiensten. Vroeger sprak men immers wel eens over Halbstarken als men nozems bedoelde, maar nu zou men evenzeer van Halbschwachen kunnen gewagen voor die generatie post-1967 die de crisisjaren zeventig niet zonder kleerscheuren zijn doorgekomen.

In hun geloofsbelijdenis vind je dan namen en begrippen terug als Agalev, Astrologie, Bres, Greenpeace, Herderstasje, Krish­namurti, Tarot en Wierook, net zoals in die van Geert Verbeke en Lut Van Huylenbrouck die met hun twee kinderen (6 en 9j.) een verzorgd uitgegeven boekje hebben samengesteld over Taranath, de kabouter (foto Plokoonboy via Wikipedia). Nu, indien Taranath een gewone kabouter was geweest, dan hadden ook wij hem wel in onze huiskring opgenomen, want diep in ons schuilt nog steeds een kind en zo hoort het ook, zou Sonneveld gezegd hebben. Maar alle uiter­lijke schijn ten spijt is dit boekje niet bedoeld voor kinde­ren of zelfs niet voor volwassen kinderen. Daarvoor is het belerende element veel te sterk aanwezig. Ook formeel is het volledig terug te voeren op parabels in oosterse of bijbelse stijl, terwijl inhoudelijk “de man van Nazareth” eveneens geregeld om het hoekje komt kijken, alsof we dat impliciet nog niet door hadden. Kortom, Geert en Lut zijn ongetwijfeld brave mensen, maar of dit boekje nu zo nodig hoefde: dat zullen wij God en de molenaar laten scheiden, die scheiden zoveel.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.