Elke dag kunnen we wel een of andere Vlaming in de bloemetjes zetten omdat hij triomfeerde op de Champs Elysées. Vandaag is dat Rudy Matthys uit Eeklo. Het was voor hem zijn vierde etappezege in de Tour. Opvallend is wel dat ik er geen foto meer van heb teruggevonden, waardoor ik me heb moeten tevreden stellen met bovenstaande collage van Sporza, toen Maarten Van Gramberen hem is gaan opzoeken voor “Vive la Vie” (ik heb enkel de aflevering met het echtpaar Jeroom-Elodie gezien, dus Rudy heb ik gemist). Er bestaat ook nog een filmpje van de laatste kilometer, maar het is helaas geen YouTube-filmpje, zodat ik het niet op mijn blog kan plaatsen.

Behalve zijn beginjaren bij Boule d’Or stond Matthys het grootste deel van zijn profcarrière op de loonlijst van de Belgische wielerploeg Hitachi, eerder bekend als Splendor, in die periode een ploeg met renners als Claude Criquielion en Jean-Marie Wampers in de rangen.

In de Ronde van Frankrijk van 1983 was het een eerste keer prijs voor Matthys. Drie dagen nadat landgenoot Eric Vanderaerden de gele trui had veroverd in de proloog won Matthys de rit met aankomst in Roubaix. Hij zou die Tour niet uitrijden. Een jaar later werd hij vijfde in de Ronde van Vlaanderen en tiende in Parijs-Roubaix. Net als het jaar ervoor gooide hij de handdoek in de Tour de France.

1985 was het gloriejaar van Matthys. Dat jaar won hij drie etappes in de Tour. Na de proloog, die werd gewonnen door Bernard Hinault, was Matthys de snelste in twee opeenvolgende etappes met aankomst in Lanester en Vitré. Twee weken later won hij de afsluitende rit op de Champs-Élysées. Toch volstonden deze drie ritzeges niet voor eindwinst in het puntenklassement. De groene trui mocht om de schouders van Sean Kelly.

Een knieblessure dwong Matthys vroegtijdig te stoppen met wielrennen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.