65 jaar geleden won de Nederlander Daan De Groot (1933-1982) de dertiende rit in de Tour, die ging van Millau naar Albi.

De debutant in de Nederlandse Tourploeg van Kees Pellenaars werd in de 13de etappe van Millau naar Albi eerst zo door de hitte bevangen dat hij uit het peloton gelost werd. Nadat hij in een veld koolbladeren plukte om zijn hoofd tegen de brandende zon te beschermen, zette hij de achtervolging in, haalde het peloton in en demarreerde meteen. Er volgde een solo van 150 kilometer; op de streep had hij een voorsprong van 20 minuten en 31 seconden.

Er werd dus een grote toekomst voorspeld voor de zoon van een kleine Spar kruidenier in de Frederikstraat in Amsterdam. Zijn eerste stappen op fietsgebied kreeg hij onder de knie door per bestelfiets kruidenierswaren weg te brengen. De Groot kwam uit een sportieve familie: zijn zuster Jannie deed als zwemster mee aan de Olympische Spelen van Londen in 1948. Zelf was hij deelnemer aan de Spelen van Helsinki in 1952.

Daan de Groot haalde nog een paar andere successen: in 1956 werd hij Nederlands kampioen achtervolging, en twee jaar later droeg hij drie dagen de leiderstrui in de Vuelta. Hij was een stijlvol coureur maar met een flegmatiek karakter. Zo liet Kees Pellenaars via de kranten weten dat Daan harder moest trainen, anders zou hij De Groot niet meenemen naar de Tour. Waarop deze laconiek antwoordde: “Dan blijf ik toch lekker thuis?”

Na zijn wielercarrière was hij onder andere taxichauffeur. Het overlijden van zijn vrouw in 1971 was een zware slag, die hij niet heeft kunnen verwerken. In 1982 maakte hij een eind aan zijn leven, op 48-jarige leeftijd. Voetballer Alejandro López de Groot is een kleinzoon van hem. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.