Het is vandaag al 25 jaar geleden dat de Franse wielrenner René Privat is overleden.

71 rené privat

René Privat was profwielrenner van 1952 tot 1962 en heeft, behalve als neoprof toen hij bij rechtstreekse concurrent Peugeot reed, zijn hele loopbaan voor Mercier gereden. Hij was een zeer aanvallend ingestelde renner, die ook een behoorlijk klimtalent etaleerde.
Als zijn meest succesvolle jaar kan 1957 worden aangemerkt. In dat jaar won hij drie ritten in de Ronde van Frankrijk. Hij werd toen 31ste in het eindklassement, maar dat was op dat vlak niet zijn beste prestatie. Dat was een jaar eerder, toen hij negende werd. Meestal bereikte hij echter Parijs niet. De Giro of de Vuelta heeft hij nooit betwist.

31 rené privat

René Privat heeft als profwielrenner 19 overwinningen op zijn naam staan, waarvan de meest aansprekende Milaan-San Remo was in 1960, enkele jaren voor het einde van zijn carrière als profwielrenner. Hij won deze klassieker vóór zijn landgenoot Jean Graczyk en bereidde als het ware de weg voor voor zijn jonge ploegmaat Raymond Poulidor, die hem een jaar later op het palmares zou opvolgen. Privat zelf eindigde dat jaar als 42ste.
In de Ronde van Lombardije was hij in 1955 reeds als vijfde geëindigd, terwijl hij het ook niet slecht deed in de Waalse klassiekers (tweede in de Waalse Pijl van 1957 en zevende in Luik-Bastenaken-Luik van 1960). Dat jaar (in 1960 dus) werd hij ook achtste in de Superprestige. De kasseienklassiekers waren minder aan hem besteed: een 27ste plaats in Parijs-Roubaix 1956 was daar zijn beste prestatie.
René Privat was afkomstig uit het zuiden van Frankrijk en in die regio haalde hij dan ook zijn meeste overwinningen, vooral in de Dauphiné Libéré.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.