De voormalige concertpianiste Anna Enquist, pseudoniem voor Christa Broer (foto Librairie Mollat via Wikipedia), debuteerde in 1991 met een dichtbundel en schreef nadien twee romans die wel degelijk met muziek te maken hadden. “Het meesterstuk” (1994) ging over Mozarts “Don Giovanni” en “Het geheim” (1997) over de carrière van een denkbeeldige pianiste.

Ongeveer tien jaar na haar debuut als schrijfster kreeg Enquist veel bekendheid door haar bespiegelingen rond voetbal, welke gepubliceerd werden in ‘Hard Gras’. Ondertussen was ze getrouwd met de Zweedse cellist Bengt Widlund, met wie ze twee kinderen kreeg (bij haar piano-opleiding had ze cello als bijvak gekozen). Op 3 augustus 2001 kwam hun dochter Margit (27) op de Dam te Amsterdam om het leven bij een verkeersongeluk, toen zij werd overreden door een vrachtwagen zonder dodehoekspiegel. Mede dankzij Broer werd zo’n spiegel verplicht gesteld.
Met “De thuiskomst” (2005) schreef ze een roman over de familie van ontdekkingsreiziger James Cook, bekeken vanuit het standpunt van zijn vrouw Elizabeth die tevergeefs blijft uitkijken naar een leven samen met haar man thuis. Uiteindelijk zal het getrouwde koppel nooit een volledige zomer samen thuis hebben samengeleefd. De vrouw en moeder blijft achter met haar verlies van telkens opnieuw een kind dat sterft (zes in totaal). Ik heb het boek in mijn bezit, maar ik heb het nog niet gelezen (ik ben het wel van plan). Het is een boek dat oorspronkelijk eigendom was van een zekere Jeanine De Bruycker en nog in prachtige staat is. Ik weet niet meer hoe ik eraan gekomen ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.