Het is vandaag al 25 jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner Fabio Casartelli in tragische omstandigheden om het leven kwam in de afdaling van de Portet d’Aspet (foto Eric Houdas via Wikipedia)

Op 18 juli 1995 kwam Casartelli op 24-jarige leeftijd om het leven bij een valpartij in de 15e etappe van de Ronde van Frankrijk tijdens de afdaling van de Col de Portet d’Aspet. Hij kwam met zijn hoofd tegen een betonblok en overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Hij droeg geen helm en volgens sommigen had een helm zijn leven kunnen redden. Achter Casartelli vonden nog meer valpartijen plaats; Dante Rezze reed het ravijn in en brak een been en Dirk Baldinger brak zijn heup. Op de plaats van het ongeluk is een gedenksteen geplaatst.

De volgende dag legde het peloton, als betoon van respect en rouw, de etappe in gesloten formatie en langzaam rijdend af. Vlak voor de finish werd Casartelli’s ploeg de gelegenheid gegeven om naast elkaar en als eerste de finish over te gaan.

Zijn ploegleden wilden de Tour vervolgens beëindigen, maar werden door Fabio’s weduwe omgepraat. De premies van die dag werden aan de nabestaanden gegeven. Twee dagen later kwam zijn ploegmaat Lance Armstrong alleen aan, hij droeg de overwinning op aan Casartelli.

Fabio Casartelli werd geboren in Como en behaalde zijn grootste succes als amateur in 1992 toen hij goud won op de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen in Barcelona voor de Nederlander Erik Dekker en de Let Dainis Ozols.

In 1993 werd Casartelli beroepsrenner bij Ariostea. Hij won een etappe in de Settimana Bergamasca, werd tweede in een etappe in de Ronde van Zwitserland en reed de Ronde van Italië uit. In 1994 verhuisde hij naar ZG Mobili en een jaar later naar Team Motorola. (Wikipedia)

95 fabio casartelli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.