Het is vandaag dertig jaar geleden dat Dmitri Konysjev als eerste Rus een Touretappe heeft gewonnen. In Pau versloeg hij Johan Bruyneel.

Dmitri Borisovitsj Konysjev werd geboren in Gorki op 8 februari 1966. Momenteel is hij ploegleider bij Katjoesja (wielerploeg).

Hij was een goed allround-wielrenner en was een van de eerste Sovjetrussische wielrenners met een proflicentie. Hij kon goed sprinten en won diverse etappes in alle drie de Grote Rondes. Het wereldkampioenschap was zijn favoriete wedstrijd. Hij won zilver in 1989 en brons in 1992. Tevens werd hij drie keer nationaal kampioen.

Na jarenlang in Italiaanse loondienst te hebben gereden, tekende hij in zijn nadagen (2003) een contract bij Marlux met als sportdirecteur de legendarische Jef Braeckevelt. Uit dit tijd stamt ook het grapje dat de titel van zijn autobiografie zou luiden: “Ik, Konysjev” (ook te lezen als: “Ik kon nie, Jef!”).

Na een zeer lange carrière stopte hij op zijn veertigste met wielrennen en werd ploegleider. Zijn zoon Alexander (1998) stapte in 2020 in de voetsporen van zijn vader en werd ook profwielrenner. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.