De Amerikaanse sopraan Dawn Upshaw viert vandaag haar zestigste verjaardag.

Geboren in New York trad ze als vijfjarige reeds op met haar ouders en zusje als The Upshaw Family Singers en een tijdlang bleef ze verder actief in dit folk- en lichte pop-genre. Toen ze als 24-jarige tijdens een schooloptreden de rol van Maria in “West Side Story” zong, besloot ze operazangeres (sopraan) te worden. In 1988 kreeg ze haar eerste grote rol in de Metropolitan, namelijk Adina in “L’elisir d’amore”. In 1991 bracht ze een CD uit met een nogal provocerende cover en de niet mis te verstane titel “The girl with orange lips”. Men zou er zowaar bij vergeten dat het om een CD met werk van Franse impressionisten ging. Haar eerste grote succes boekte ze met “Knoxville” van Samuel Barber. Maar dé grote verrassing was dat haar uitvoering van de derde symfonie van Henryk Gorecki in februari 1993 tot de zesde plaats doorstootte in de pop-hitparade. Het was de eerste keer dat werk van een nog levende (59 jaar) klassieke componist dat kon bewerken. Op deze “symfonie van droevige liederen” (het is gebaseerd op een gebed dat een achttienjarig meisje, Helena Wanda Blazusiakovna, in een gestapo-cel op de muur had gekrast) wordt zij begeleid door de London Sinfonietta o.l.v. David Zimman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.