Wie natuurlijk ook een artikel verdient, is Donald Sutherland (op de foto als mister Bennet in Pride and prejudice). Nu vind ik vader Bennet altijd al een intrigerend figuur in eender welke “Pride and prejudice”, maar Sutherland verdient wel een artikel voor meer dan alleen maar deze (zij het schitterende) prestatie…

Ik maakte voor het eerst met hem kennis in “M.A.S.H.” van Robert Altman, al moet ik toegeven dat mijn aandacht vooral uitging naar zijn collega Elliott Gould. Dat zou echter een zware vergissing blijken te zijn: Donald Sutherland is een veel knapper en veelzijdiger acteur dan Gould!

Donald McNichol Sutherland werd geboren in New Brunswick (Canada) en studeerde in Toronto. Op zijn veertiende kreeg hij zijn eerste baantje, door te werken als parttime radioverslaggever voor CKBW Radio in Bridgewater. In Toronto werd hij van de universiteit geschorst nadat hij een wasbak uit het raam had gegooid. Sutherland vertrok hierna naar Londen en volgde daar een opleiding aan de Academy of Music and Dramatic Art. Vanaf de jaren zestig verwierf hij enige bekendheid als acteur in horrorfilms en thrillers.

Sutherlands doorbraak kwam met The Dirty DozenRobert Altmans film M*A*S*H en zijn rol als hippie-tankcommandant in Kelly’s Heroes. Met Jane Fonda co-produceerde hij F.T.A., een film die zich vrij expliciet uitsprak tegen de Vietnamoorlog. Met Fonda speelde hij ook de hoofdrol in Klute. Datzelfde jaar (1971) speelde hij ook de Christusfiguur in de heftige anti-oorlogsfilm Johnny got his gun.

In 1973 speelde hij in Don’t look now van Nicolas Roeg uit 1973. De film is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Daphne du Maurier en was shown as the main feature of a double bill with The Wicker Man (1973). The two movies share thematic similarities, most notably that both feature protagonists who believe that they are in pursuit of a missing child.

Donald Sutherland and Julie Christie met for the first time on the set of Don’t look now. The first scene they had to shoot was the sex scene, as Nicolas Roeg wanted to “get it out of the way” and then move on to the “bone” of the matter. Both actors were terrified. In 2011, both co-star Donald Sutherland and producer Peter Katz issued denials to the longstanding rumor that Sutherland and Julie Christie had engaged in unsimulated intercourse during their characters’ sex scene.

Filming the scene in which John almost falls to his death while restoring the mosaic in San Nicolò church was also beset by problems. The scene entailed some of the scaffolding collapsing leaving John dangling by a rope, but the stuntman refused to perform the stunt because the insurance was not in order. Sutherland ended up doing it instead, and resulted in his life being put in danger. Still, Donald Sutherland named his son Roeg after Nicolas Roeg, one of his favourite collaborators. (IMDb)

Don’t look now werd gefilmd in Italië (Venetië!) en Sutherland maakte van de gelegenheid gebruik om een paar Italiaanse films op zijn actief te schrijven: Novecento van Bertolucci en Casanova van Federico Fellini. Beide films waren van 1976 en datzelfde jaar speelt hij voor het eerst ook in een “gewone” oorlogsfilm, namelijk The Eagle Has Landed (John Sturges, 1976). Alhoewel, zo “gewoon” is deze film over een moordaanslag op Winston Churchill (in werkelijkheid werd George Fowler, een dubbelganger uit het showcircuit, gedood) nu ook weer niet. Aanvankelijk zou Michael Caine trouwens de rol van Liam Devlin spelen, maar de acteur wilde geen IRA-aanhanger spelen (de IRA stond tijdens WOII aan de kant van de nazi’s om op die manier Ierland vrij te krijgen van het VK). Hij accepteerde wel de rol van kolonel Kurt Steiner. De volgende acteur die Devlin zou spelen was de Ierse acteur Richard Harris. Harris was in 1975 een supporter van de IRA en zamelde geld in voor deze organisatie. De producenten waren hier niet blij mee en vervingen Harris door de Canadese acteur Donald Sutherland die een Iers accent aanleerde. 

In 1978 is hij te zien in een remake van The invasion of the body snatchers, gevolgd een jaar later door The first great train robbery. Dan maken we ineens een sprong naar 1991 toen ik hem heb gezien in Backdraft en JFK. In 1994 zag ik hem in Disclosure en een jaar later in Outbreak.

Daarna deemsterde hij wat weg tot hij in 2020 opnieuw opduikt met een sterke vertolking in The Undoing, een zesdelige Amerikaanse drama- en mysteryserie, die geschreven werd door David E. Kelley en geregisseerd door Susanne Bier. Het is een verfilming van de roman You Should Have Known van schrijfster Jean Hanff Korelitz en de hoofdrollen worden vertolkt door Nicole Kidman en Hugh Grant. Donald Sutherland plays Nicole Kidman’s father for the second time. The first time he played her father was in “Cold Mountain” (2003)

Sutherland trouwde in 1972 met de Franse actrice Francine Racette, zijn derde echtgenote. Eerder was hij gehuwd met Lois Hardwick (1959-66) en met actrice Shirley Douglas (1966-70). Met Douglas kreeg hij in 1966 tweeling Rachel en Kiefer Sutherland. Laatstgenoemde volgde in zijn vaders voetsporen als acteur. Sutherland kreeg later met Racette nog zoons Roeg (1974), Rossif (1978) en Angus (1979). (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.