Het is vandaag 110 jaar geleden dat de Franse choreograaf Marius Petipa is overleden.

Marius Petipa staat bekend als een van de invloedrijkste personen van het ballet ooit. Meer dan een eeuw na zijn dood wordt deze kunstvorm nog steeds gedomineerd door de erfenis die hij naliet. Vele choreografen zijn beïnvloed en geïnspireerd door zijn werk, onder wie George Balanchine.
Petipa wordt evenzeer erkend voor de balletten die hij gecreëerd heeft. Sommige daarvan zijn tot op heden nog bekend bij het publiek, in versies trouw aan het origineel: “De Farao’s Dochter” (1862), “Don Quichot” (1869), “La Bayadère” (de Tempeldanseres, 1877), “Doornroosje” (of de Schone Slaapster, 1890) en “Harlequinade” (1900). Petipa blies ook nieuw leven in werken van andere choreografen, waarbij vele van zijn herzieningen uiteindelijk de definitieve versies werden, zoals “Le Corsaire”, “Giselle” (1850 door Jules Perrot; 1894 versie-Petipa), “La Esmeralda”, “De Notenkraker” (choreografie door Lev Ivanov, met instructie en toestemming van Petipa in 1892) en “Het Zwanenmeer” (opnieuw met Lev Ivanov in 1895). Deze worden vandaag beschouwd als mijlpalen van het klassieke ballet-repertorium. Een zeer uitgebreide biografie kan men vinden op Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.