Vandaag is het 45 jaar geleden dat Bernard Thevenet wint op Pra-Loup en de gele trui overneemt van een in elkaar gestorte Eddy Merckx. Hij zal ze niet meer afstaan… In 2015, bij het veertigste jubileum van zijn eerste Touroverwinning werd er een triomfboog onthuld met het opschrift, Bernard Thévenet, Le Tombeur du Cannibale. Deze was geplaatst op de beklimming naar het skigebied Pra Loup. De plek waar Thévenet Eddy Merckx de kannibaal bijbeende en achterliet, om het geel finaal van Merckx over te nemen. Thévenet vond dit aandenken onrespectvol ten aanzien van Merckx.

Thévenet werd in de befaamde wijnstreek Bourgogne geboren als zoon van een eenvoudige boer. Zijn vader en moeder hoopten dat hij het bedrijf zou overnemen. Hij ging naar de landbouwschool en haalde daar ook zijn diploma, maar het zou anders lopen. Thévenet koos voor de wielersport.

Nadat hij al bij de junioren een keer Frans kampioen was geworden, deed hij dat in 1968 in Port de Bouc ook bij de amateurs. In 1970 tekende hij zijn eerste profcontract bij Peugeot. Hij reed dat jaar ook voor het eerst mee in de Tour en won dat jaar direct een etappe door op 14 juli de bergrit naar La Mongie te winnen. In 1972 viel hij hard in een afdaling en leed daarna tijdelijk aan geheugenverlies. Hij weigerde op te geven en vier dagen later won hij de etappe naar Mont Ventoux. In 1973 werd hij tweede in de Tour achter Luis Ocaña, maar in 1974 stapte hij af aan de voet van de Col du Télégraphe wegens een slepende virusinfectie. In 1975 zorgde hij echter voor een verrassing. Hij maakte een einde aan het tijdperk van Eddy Merckx die sinds 1969 heer en meester in het peloton was. In 1977 wist hij opnieuw de Tour te winnen. Hennie Kuiper was tijdens deze Tour zijn voornaamste concurrent. Later gaf hij toe de Tour te hebben gewonnen met behulp van doping.[*] Nadien startte hij nog drie keer in de Tour, maar hij haalde nooit meer het hoge niveau van voorheen en hij verdween in 1981 geruisloos uit het peloton. (Wikipedia)

(*) Kort na zijn tweede Tourzege in 1977, werd Thévenet in allerijl gehospitaliseerd. Hij leed aan een acute bijnierschorsinsufficiëntie. Zijn ploegmaat Jean-Pierre Danguillaume vertelde later dat Bernard Thévenet, door angst overmand, toegaf 3 jaar lang het verboden produkt cortison te hebben gebruikt. Doordat cortisone dopinggebruik, als lichaamseigen stof, toen moeilijk op te sporen was, en de zaak ook verjaard was, werd Bernard hiervoor nooit gesanctioneerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.