35 jaar geleden sprong Sergei Boebka (21) in Parijs als eerste (outdoor) over zes meter.

Boebka begon al op negenjarige leeftijd met polsstokhoogspringen. Hij werd actief in de internationale wereldatletiek in 1983, toen hij in Helsinki met 5,70 won. In de jaren die volgden stelde Boebka de nieuwe normen op het gebied van polsstokhoogspringen. Hij overschreed 6 meter op 13 juli 1985 in Parijs. Deze hoogte was lang beschouwd als onbereikbaar. Boebka verbeterde beetje bij beetje (*) zijn eigen record. In 1988 bereikte hij 6,06 in NiceFrankrijk. Dit verhoogde de spanning of hij de 6,10 bij de Olympische Spelen in Seoel in hetzelfde jaar kon halen. Hij stelde enigszins teleur, maar won toch de gouden medaille met 5,90. Omdat de Sovjet-Unie de Olympische Spelen van 1984 boycotte, kon hij hieraan niet deelnemen.

Boebka verhoogde het wereldrecord met 30 centimeter tussen 1984 en 1994. Meestal verbeterde hij het record met 1 cm om zo het prijzengeld te incasseren. Verrassend genoeg slaagde Boebka er niet in om op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona goud te halen, omdat hij op de aanvangshoogte drie keer fout sprong. Hij stelde vervolgens wel het wereldrecord op 6,14 in 1994. Dit nadat sommige commentatoren reeds de teruggang van de grote sportman hadden voorspeld. In 1996 was Boebka gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Atlanta. Een blessure verhinderde hem echter aan deze spelen deel te nemen.

De sleutel tot het succes van Sergei Boebka was zijn snelheid en kracht. Dit liet hem toe om stokken te gebruiken die langer en stijver waren dan die welke men normaal gebruikte. Dit resulteerde in een betere catapulting-actie. Hij werd ook geroemd om zijn techniek. Zo greep hij de stok opmerkelijk hoger dan zijn concurrenten.

Boebka werd drie jaar op rij erkend als beste sportman van de Sovjet-Unie, van 1984 tot 1986. Sinds 2002 is hij lid van het Oekraïense parlement, de Verchovna Rada, en heeft zitting in commissies voor jeugdbeleid, fysieke cultuur, sport en toerisme. Bovendien werd hij tijdens een IAAF-congres in Osaka op 22 augustus 2007 gekozen tot vicepresident van de IAAF, tezamen met ex-wereldrecordhouder 800 m Sebastian Coe. Beiden maken sindsdien vier jaar lang deel uit van het IAAF-bestuur.

Sergej Boebka is getrouwd en heeft een zoon, geboren in 1987, Sergej Boebka jr. die prof-tennisser is. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.