Ik geloofde mijn ogen niet toen ik bij Alcide las: “La loi française de 1965 autorise les femmes à travailler sans l’accord de leur mari”. Kan je geloven dat zoiets amper 55 jaar geleden is???

De term “feminisme” werd bedacht door de Franse zogenaamde “utopische” socialist Charles Fourier (1772–1837) in zijn “Théorie des quatres mouvements et des destinées généralises”, geschreven tussen 1808 en 1837. Fourier (foto) stelde dat de uitbreiding van de rechten van de vrouw het algemeen beginsel is voor elke sociale vooruitgang. Ook andere vormen van “utopisch” socialisme (zo genoemd door Karl Marx en Friedrich Engels om hen van het “wetenschappelijke” socialisme te onderscheiden), zoals de Engelse Owenbeweging en, iets later, de Franse Saint‑Simonistische beweging waren beslist feministisch te noemen. De Owenist William Thompson wijdde reeds in 1825 een heel boek aan de rechten van vrouwen en pleitte voor vrouwenkiesrecht. De Saint‑Simonisten pleitten hartstochtelijk voor verbetering van de positie van vrouwen én voor de emancipatie van de man. Alhoewel het woord “emancipatie” oorspronkelijk immers komt van het Latijnse werkwoord “emancipare”, hetgeen bij de Romeinen stond voor het officiële proces waarbij de zoon uit de vaderlijke macht werd ontslagen en daardoor zélf pater familias werd – een soort officiële meerderjarigheidsverklaring, zeg maar – is het begrip geëvolueerd naar het streven naar eender welke vorm van gelijkberechtiging, zelfstandigheid of eerlijkere maatschappelijke verhoudingen.
Terwijl in 1840 en 1848 enkele Franse utopisch‑socialistische vrouwen getracht hadden aan de verkiezingen mee te doen, werd in laatstgenoemde jaar in Amerika het vrouwenkiesrecht voor het eerst op de agenda van de toen opgerichte vrouwenbeweging (de zogenaamde conventie van Seneca Falls) gezet. Hierna zou de strijd om het vrouwenkiesrecht, zowel in de Verenigde Staten als (iets later) in West‑Europa, oplaaien; een strijd die zo’n 70 jaar heeft gekost. Immers, pas rond 1920 kregen vrouwen in de meeste westerse landen kiesrecht!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.