Het is vandaag 75 jaar geleden dat de Joods-Oekraïens-Amerikaanse actrice, scriptschrijver en producente Alla Nazimova, “de vrouw van de duizend stemmingen”, is gestorven.

Geboren als Mariam Edez Adelaida Leventon groeide ze op in Oekraïne. Ze woonde in een disfunctioneel gezin en nadat haar ouders uit elkaar gingen, woonde Nazimova voornamelijk in weeshuizen, pleeggezinnen en bij familieleden.
Nazimova kreeg als tiener interesse in acteren en nam ook acteerlessen. Ze nam ook rond deze tijd de artiestennaam Alla Nazimova aan. Haar nieuwe achternaam was gebaseerd op “Nadezhda Nazimova”, een personage uit een boek dat ze mooi vond.
Nazimova trouwde in 1899 met Sergei Golovin. Ze wilden al snel scheiden, maar bleven getrouwd tot Nazimova’s dood in 1945.
Nazimova werd rond 1903 een ster in het theater van Moskou. Niet veel later begon ze te toeren door Europa. In 1905 verhuisde ze met haar vriend Pavel Orlenev naar New York City en acteerden in een Russisch theater op Lower East Side. Orlenev verhuisde al snel terug, maar Nazimova bleef in New York.
Ze werd ontdekt door producent Henry Miller en kreeg haar debuut op Broadway in 1906. Ze werd enorm populair (er werd zelfs een theater naar haar vernoemd) en ze speelde in stukken van onder andere Henrik Ibsen en Anton Tsjechov.
Nazimova begon vanaf 1916 ook in stomme films te spelen. Ook dit bleek een groot succes. Over de jaren heen acteerde ze in een aantal bekende films en werd uitstekend betaald. Ze verdiende, bijvoorbeeld, meer dan vier keer zoveel per week als Mary Pickford.
Vanaf 1918 begon Nazimova ook de films waarin ze speelde te produceren en te schrijven. Ze verwerkte een bepaalde stijl in haar films, die in die tijd erg gewaagd waren. Enkele voorbeelden hiervan zijn A Doll’s House (1922) en Salomé in een regie van Charles Bryant. Bryant deed zich op dat moment voor als haar officiële echtgenoot, maar men mag aannemen dat ze eigenlijk een lesbienne was die nog een verhouding heeft gehad met de fameuze Mercedes d’Acosta. Of misschien is “biseksueel” een betere omschrijving, want ze heeft ook ooit nog een verhouding gehad met Charlie Chaplin.
Ze had ook nog ophefmakende kostumes ontworpen voor een opvoering van “Salome”, die ter ere van Oscar Wilde uitsluitend door homoseksuelen en lesbiennes werd gegeven. In deze film uit 1922 speelt ze zelf de hoofdrol.
Vanaf 1925 werd ze niet meer bijgestaan door investeerders en had zij niet meer genoeg geld om haar eigen films te maken. Ze nam dan ook het besluit om de filmindustrie te verlaten. Nazimova begon hierna weer te acteren op Broadway. In de jaren 40 maakte ze nog enkele films, uit geldnood.
Alla Nazimova overleed op 66-jarige leeftijd aan een trombose. (Gebaseerd op Wikipedia)

55 alla_nazimova in salome 1923

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.