Vandaag is het negentig jaar geleden dat de eerste wereldbeker in het voetbal een aanvang nam. De allereerste duels waren VSA-België (3-0) en Frankrijk-Mexico (4-1). De Fransman Lucien Laurent maakte het eerste WK-doelpunt. En dat alles dus op 13 juli ondanks het feit dat de affiche die ik hierbij heb afgedrukt, het heeft over 15 juli…

Le projet d’organiser une Coupe du monde commença dès la création de la FIFA (Fédération Internationale de Football) en 1904. Mais pour toutes sortes de raisons, le projet n’est pas adopté par la FIFA avant le 28 mai 1928.
L’organisation de la première Coupe du monde est confiée à l’Uruguay le 18 mai 1929 (pour fêter le centenaire de son indépendance et surtout car il est double champion olympique en titre) lors du congrès de la FIFA 1929 à Barcelone. Pour des raisons financières et d’intendance, seulement quatre sélections européennes acceptent d’effectuer le long déplacement en Uruguay en 1930 : la France, la Belgique, la Yougoslavie et la Roumanie.
En finale les opposant furent l’Uruguay et l’Argentine. L’Uruguay l’emporta 4 à 2. La photo montre la joie des gagnants (Alcide).
World Cup Final, 1930. Montevideo, Uruguay. Uruguay 4 v Argentina 2. Members of the the Uruguayan team celebrate after Winning the Jules Rimet trophy by beating rivals Argentina in the first ever World Cup Final .De originele trofee van het WK voetbal, genoemd naar toenmalig FIFA-voorzitter Jules Rimet en gemodelleerd naar Nike, de Griekse godin van de overwinning, heeft er een bewogen parcours opzitten. Tijdens WO II bewaarde FIFA-vicevoorzitter Ottorino Barassi hem in een schoenendoos onder zijn bed om te vermijden dat de nazi’s de kostbare beker in handen zouden krijgen. Hitler had zijn zinnen er immers op gezet uit wraak voor de pijnlijke uitschakeling in de eerste ronde van het WK van 1938.
In 1966, tijdens het WK in Engeland, werd de trofee toch nog gestolen, om zeven dagen later al teruggevonden te worden in een haag. De eerlijke vinder? Een hondje genaamd Pickles. Een geluk, maar in 1983 was het dan toch prijs: het beeldje, gemaakt van 3,8 kilo goud en zilver, verdween uit een exhibitiekast in Brazilië. Het werd sindsdien nooit meer teruggezien. Algemeen wordt aangenomen dat het werd gesmolten en verkocht.
35 jules rimet beker 1930

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.