Vandaag is het zestig jaar geleden dat de Italiaanse klimmer Graziano Battistini de Tourrit Gap-Briançon heeft gewonnen. Het is echter zijn ploegmaat Imerio Massignan die als eerste boven komt op de Vars en de Izoard. Massignan zal dat jaar bergkoning worden en Battistini zal tweede eindigen in het algemeen klassement na een andere Italiaan Gastone Nencini.

Die tweede plaats was voor Graziano Battistini (Fosdinovo12 mei 1936 – † Baccano di Arcola22 januari 1994) een uitzonderlijke prestatie die hij nooit meer heeft kunnen herhalen. In 1961 en 1962 stond hij weliswaar eveneens aan de start van de Tour de France, maar telkens bereikte hij Parijs niet. In 1963 eindigde hij achttiende.

Aan de Giro d’Italia heeft hij (uiteraard) veel meer deelgenomen. Van 1959 tot en met 1968 heeft hij geen enkele aflevering gemist. Zijn eerste deelname was meteen ook zijn beste met een zevende plaats. In 1962 zou hij achtste worden en in 1963 negende. Hij zou ook twee ritoverwinningen behalen.

Wat klassiekers betreft was hij ook enkel in Italië actief. Een vijfde plaats in de Ronde van Lombardije van 1961 was zijn beste plaats. Een jaar eerder had hij wel de semi-klassieker de Coppa Agostini gewonnen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.