Vandaag is het 45 jaar geleden dat Lucien Van Impe de Tourrit wint op de Puy de Dome voor Thevenet en Merckx. Merkwaardig is wel dat Merckx tijdens de beklimming een vuistslag kreeg toegediend en dat hij na de aankomst precies de dader kon aanduiden.
Dat Merckx een vuistslag heeft gekregen, wil ik zeker niet ontkennen, maar ik kan mij niet voorstellen dat hij in het heetst van de strijd heeft gezien wie die slag heeft toegediend en dat hij dan enige tijd later er ook nog in slaagt de dader te identificeren.
Richard Moore, de schrijver van “Slaying the badger”, buigt zich “eleven Tours later, when Greg LeMond rode toward Alpe d’Huez in the company of his teammate-come-rival Bernard Hinaultook over dit “mysterie” n.a.v. het feit dat LeMond tegen hem zou hebben verklaard: “I was worried. I was thinking of Eddy Merckx. I was thinking there could be someone out there. There was such strong feeling out there. It was so frenzied. And I’m racing against France’s best-known athlete…”
Alhoewel Richard Moore zelf eigenlijk geen twijfels uit over het merkwaardige van de identificatie, draagt hij in zijn beschrijving toch elementen aan in die zin: “The gentleman was wearing a beige jacket, shirt, and slacks. He was dressed respectably as though for a day in the office, and he looked to be in late middle age, with graying hair. If you were to try and identify the violent thug among the thousands of people standing that day by the roadside on the Puy de Dôme, he might have been the last pick. He was just one member of an estimated 100,000-person crowd, who packed the 12 percent slopes of the 1,415-meter dome-shaped extinct volcano in France’s Massif Central. (…) The man in the beige coat had paid to watch the stage, just like the hundred thousand other fans—it was one of the only times the Tour has charged a fee for roadside spectators.”

Een gedachte over “45 jaar geleden: Lucien Van Impe wint op de Puy de Dome voor Thevenet en Merckx, die vuistslag krijgt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.