De Nederlandse dichter Erik Jan Harmens, die bij “Dichter aan huis” op 13 oktober 2007 te gast was bij Griet Pauwels en André Vermaerke, viert vandaag zijn vijftigste verjaardag (foto Keke Keukelaer).
In 2003 verscheen zijn debuutbundel In menigte. In het circuit van poëzie-optredens was hij echter al veel langer bekend, vooral in poetry slams, een soort van wedstrijden met een knipoog naar de antieke Olympische Spelen, waarin ook dichters tegen elkaar in het strijdperk traden. Van zodra de knipoog echter verdween en het echte wedstrijden werden, haakte Harmens af en met In menigte wou hij dan ook een round-up van die periode maken, waarop hij verder liever niet terugkomt.
Na die debuutbundel verscheen er nog een tweede Underperformer en ook nog een roman, waarin hij ook zijn ervaringen met de leefwereld van zijn autistische zoon verwerkt. Meer bepaald confronteert hij de “hokjestaal” van de autist met de terminologie van de beursspeculant (een “underperformer” is een aandeel dat slechter scoort dan verwacht, het tegenovergestelde is een “outperformer”).
Dat alles vertelde Harmens tijdens “Dichter aan huis” op 13 oktober 2007, toen hij te gast was bij Griet Pauwels en André Vermaerke (ook overbuur Jeannine Vereecken was aanwezig). Toen hij zijn toekomstplannen uiteen zette, bleek hij eerst een aantal gedichten te hebben geschreven, geïnspireerd door de taal en de vorm van gospels en hymnes. Nochtans waren zijn gedichten niet religieus van inslag, wat wel eens tot misverstanden wou leiden, als hij daarmee een gelovige lezerschaar aantrok. Nochtans zijn deze gedichten ook niet anti-religieus, zodat het voor mijzelf als agnosticus een raadsel is waaraan die gelovigen zich dan stoorden. Blijkbaar dus gewoon aan de vorm en nochtans is het precies dàt wat mij zo aantrekt in deze gedichten. Ik vergelijk het graag (en dat heb ik Harmens ook gezegd) met wat Lennaert Nijgh met “Zonder vrienden kan ik niet” heeft gedaan. Dat is een perfect rederijkersgedicht (met acrostica, een “prince” enz.), maar voor wie het hoort, is het gewoon een lied van Boudewijn De Groot. Dit spanningsveld tussen een keurslijf als vorm en er toch soepel in bewegen lijkt me een uitdaging voor een dichter, als dit woord in deze tijden van idolen en andere missverkiezingen niet aan waarde heeft ingeboet.
Ik kan wel begrijpen dat Harmens deze dichtvorm ondertussen een beetje terzijde had geschoven, aangezien zijn uitgever hem daarmee te dicht op de huid zat. Het lijkt mij immers logisch dat je dergelijke gedichten niet zo maar uit je mouw schudt en het kan dus best zijn dat je met een handjevol gedichten geen volwaardige bundel kunt vullen. Het is contraproductief om daarop door te gaan. Maar een segment van een bundel moet toch kunnen, vind ik. Het zou alvast een betere oplossing zijn dan ze naar de papierversnipperaar te verwijzen en roekeloos door te gaan op het pad dat Harmens voor zijn volgende bundel “Q” heeft ingeslagen: een soort van beatgedichten met veel trendy (en dus Engelstalig) woordgebruik.
Erik Jan Harmens was verder nog gast-redacteur bij het literair-satirische weekblad Propria Cures en schrijft poëzierecensies voor De Groene Amsterdammer en het tijdschrift Awater. Voor het VPRO radioprogramma De Avonden interviewde Harmens wekelijks dichters.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Erik Jan Harmens wordt vijftig…

  1. Dag Ronny, bovenstaande foto van Erik Jan is van mijn hand. Dat je ‘m ongevraagd gebruikt is een ding, maar zou je er dan tenminste mijn naam bij willen vermelden?
    Dank&groet,
    Keke Keukelaar

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.