Hoe ouder men wordt, hoe minder “idolen” men heeft. Of dat nu over muziek gaat of over film of sport, dat maakt eigenlijk niks uit. Dat neemt natuurlijk niet weg dat men nog altijd een “soft spot” kan hebben voor iemand. Zo is één van de renners waarvoor ik in een recent verleden toch nog heb “gesupporterd” de Oost-Duitser Erik Zabel, die vandaag vijftig wordt (foto Kallenovsky via Wikipedia). Het is zelfs zo dat die sympathie nu is overgegaan naar zijn zoon Rick, ook al zal die uiteindelijk wellicht niet in de voetsporen van zijn vader treden. Maar ik herinner me hem vooral als klein jongetje op het podium bij één van de talloze huldigingen van zijn vader…

Erik Zabel werd geboren in Oost-Berlijn. Zijn specialiteit was de sprint. Hij staat bekend als een van de weinige renners van zijn generatie die het hele jaar door op hoog niveau presteerden. Ook in de winter bleef hij zesdaagses rijden op de piste. In totaal behaalde hij in zijn loopbaan 213 zeges en een pak meer ereplaatsen. Erik Zabel was rond de millenniumwisseling samen met Jan Ullrich de populairste Duitse wielrenner. De prestaties van deze twee zorgden voor een enorm gegroeide populariteit van wielrennen in Duitsland.

Zabel werd prof in 1992, toen hij voor het team Fröndenberg ging rijden. Een jaar later stapte hij over naar Team Telekom, later T-Mobile Team geheten, waarvoor hij meer dan tien jaar heeft gereden.

Van 1996 tot en met 2001 won Zabel zes maal op rij het puntenklassement van de Ronde van Frankrijk. Hiermee is hij officieel recordhouder, maar als de UCI consequent zou zijn, dan zou deze eer Peter Sagan te beurt vallen, aangezien Zabel net als Armstrong jarenlang doping heeft gebruikt en de zeven Tour-overwinningen van Armstrong officieel geschrapt zijn, zo schrijft het Wikipedia-mannetje van dienst, maar ik vind dat die zijn boekje te buiten gaat, want op Wikipedia wordt men geacht zich aan de feiten te houden en als hij vindt dat Zabel moet worden geschrapt, dan is dat zijn zaak, maar aangezien dit niet is gebeurd moet hij zich aan de feiten houden.

Van 2002 tot en met 2004 won Zabel ook drie keer het puntenklassement van de Ronde van Spanje. In 2001 en 2002 was hij eerste op de UCI-ranglijst; in 2001 schreef hij zelfs 29 overwinningen op zijn naam. In 2000 en 2003 werd hij tweede.

In 2003 kreeg hij bij de overwinning in Parijs-Tours de “Gele wimpel” uitgereikt, de onderscheiding voor het hoogste uurgemiddelde behaald in een internationale klassieker. Hij verbeterde hiermee de prestatie van de Oekraïner Andrei Tchmil uit 1997. Hij behield dit record tot dezelfde koers in 2010, waar de Spanjaard Óscar Freire hem deze virtuele wimpel afnam.

In 2006 stapte Zabel over naar de Milram-formatie, waar hij ploeggenoot werd van zijn Italiaanse sprintcollega Alessandro Petacchi. Zabel wou graag bij T-Mobile blijven, maar door het vertrek van manager Walter Godefroot, die werd vervangen door Olaf Ludwig, lukte dit niet. Ludwig stelde zich als ex-sprinter niet erg toegeeflijk op tegenover Zabel. Ongetwijfeld ligt hier een voorval uit de tijd van de DDR aan de oorsprong van deze afkeer.

Op 26 september 2008 besloot de toen 38-jarige renner een punt te zetten achter zijn carrière. Hij nam afscheid op de weg op 12 oktober 2008 in Parijs-Tours, de wedstrijd die hij drie keer won en de laatste keer als zevende afsloot. Zabel kneep voor het laatst de remmen dicht in de zesdaagse van Gent.

Op een persconferentie op 24 mei 2007 maakte Zabel bekend eenmalig, vlak voor de Ronde van Frankrijk 1996, een week epo te hebben gebruikt. Omdat het niets voor hem was en bovendien veel te gevaarlijk was, aldus Zabel, is het daar bij gebleven. Ook zijn teamgenoten Bjarne RiisRolf AldagUdo Bölts en Christian Henn legden dergelijke bekentenissen af. Wielerfans reageerden vooral geschokt op de bekentenis van Zabel omdat juist hij bekendstond als een renner die tegen doping is, getuige ook zijn bijnaam Mr.Clean. In 2013 werden de bloedstalen uit de Ronde van Frankrijk van 1998 getest op epo. Hieruit bleek dat Zabel ook in dat jaar epo gebruikte. Op 28 juli 2013 verklaarde Zabel dan dat hij toch geregeld doping had gebruikt in de periode van 1996 tot 2003. [Wikipedia]

Een gedachte over “Erik Zabel wordt vijftig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.