Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat voor het eerst in de Tour de fotofinish werd gebruikt. (En aangezien de Tour zowat op alles vooruitliep wat de wielersport betreft, mogen we misschien ook wel veronderstellen dat het de eerste keer tout court was dat de fotofinish werd gebruikt?). Dat gebeurde in de havenstad Dieppe in 1955. De Spanjaard Miguel Poblet (foto, maar uiteraard niet genomen in de Tour) won, als snelste van een groepje van tien.

Dat was in de eerste etappe van Le Havre naar Dieppe en ze was nodig om de Spanjaard Miguel Poblet tot winnaar uit te roepen van een massasprint, waarin hij de Fransman Louis Caput, onze landgenoot Edgard Sorgeloos en de Nederlander Wout Wagtmans voorafging. Poblet is in 2013 op 85-jarige leeftijd in Barcelona aan een nierfalen overleden.

Tot die tijd was het vaak nattevingerwerk wanneer een groot peloton richting aankomst denderde. Begrijpelijk aangezien alleen het oog van één of meestal toch enkele aankomstrechters de passage kon registreren. Doorgaans bleef de gedetailleerde uitslag in het geval van een groepsprint beperkt tot de top tien, top vijftien, wat al een hele prestatie was, en moest het gros van de renners gelijkgezet worden (*). In de loop van diezelfde Ronde van 1955 werden voor het eerst televisiebeelden gemaakt van de koers. Niet live weliswaar en alleen bestemd voor zeldzame ontvangsttoestellen in de grote steden, waar de gelukkigen diezelfde avond nog van de beelden konden genieten.

Ronny De Schepper

(*) Ik heb me altijd afgevraagd of men hierbij soms ook een beroep deed op de renners zelf. Dat men m.a.w. dus ging vragen: wie eindigde er vlak vóór u? Als een renner uit die tijd dit toevallig zou lezen, zou ik graag hierop een antwoord krijgen. Alvast bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.