De Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is overleden. Enkele dagen geleden was hij ten val gekomen en had daarbij zijn dijbeen gebroken. Nu is hij overleden in de kliniek waarin hij daarvoor werd verzorgd. Een tijdje geleden heeft Morricone nog een afscheidstournee gegeven. In dat kader was hij in februari nog bij ons gepasseerd…

Op 13 februari 2019 kwam hij nog een laatste keer naar het Sportpaleis. Het concert maakte deel uit van zijn ’60 Years of Music’-wereldtournee. De concertreeks kende wereldwijd al uitvoeringen in uitverkochte concertzalen en kreeg staande ovaties en lovende recensies in de media. Ook in België passeerde de maestro eerder al met zijn ’60 years of Music’-tournee, maar voor het concert op 13 februari 2019 had hij een nieuw programma samengesteld.
“Tijdens deze tour zal ik een compleet nieuw programma uitvoeren met nieuwe hoogtepunten. Natuurlijk zullen er altijd de klassiekers zijn zoals die ik voor de Sergio Leone-films heb mogen maken en The Mission. Maar over de breedte genomen zal de ervaring deze keer anders zijn. Zo ga ik muziek laten horen die ik heb gemaakt voor de films van Quentin Tarantino en werken van Leone die ik nog niet eerder heb laten horen”, aldus Ennio Morricone op de website van het Sportpaleis.

Samen met een 200-koppig symfonisch orkest en indrukwekkend koor bracht de 90-jarige maestro in het Sportpaleis een persoonlijke ‘Best of’ uit zijn carrière. Hij schreef muziek voor bijna 500 films en televisieseries. Daarnaast schreef hij ook nog een 150-tal klassieke composities waaronder een opera, een tiental viool- en pianoconcerto’s en kamermuziek, maar het is twijfelachtig dat we daarvan in Antwerpen iets gaan horen, want die zijn hoegenaamd niet “populair”. Het volstaat om op Spotify de vijf cd’s van zijn box “Fifty years of music” aan te klikken om daarvan overtuigd te zijn. Het zal hem echter een zorg zijn, want de componist verkocht wereldwijd meer dan 70 miljoen platen.
Morricone’s eerste composities dateren van de jaren veertig, maar die behoren tot de zogenaamde avantgarde. Soms opzettelijk lelijk en vaak ook met een ongewoon gebruik van de instrumenten of zelfs van andere zaken. Daarna schakelt hij eigenaardig genoeg over op schlagers à la Sanremo. Toch is er een overeenkomst. Zo gebruikt hij in een bepaald nummer een blikken doos en elders dient een duik in het zwembad te worden ingebouwd. Morricone werd door zijn vader gedwongen trompet te spelen, net zoals hijzelf deed (waar heb ik dat nog gehoord?). Toen zijn vader ouder werd (zo’n 55 jaar) en slechter begon te spelen, weigerde Morricone nog langer trompetten te gebruiken. Na de dood van zijn vader deed hij dat dan weer wel. O.a. in een paar obscure westerns onder de naam Dan Savio (de naam van een vriendin van zijn vrouw). Deze werden opgemerkt door Sergio Leone, die “Dan Savio” contacteerde. Pas bij hun ontmoeting bleek dat zij ooit nog klasgenoten waren geweest. Vanaf dan gebruikte Morricone dan toch weer zijn eigen naam en meteen kende hij een groot succes met films als A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More (1965), The Good, The Bad & The Ugly (1966) en Once Upon a Time in the West (1968).
Morricone werd de meest gevraagde filmcomponist ter wereld en componeerde eveneens de muziek voor Sacco en Vanzetti, Bernardo Bertolucci’s Novecento, Roland Joffé’s The Mission (1986), The Untouchables (1987) van Brian De Palma en de meeste films van Giuseppe Tornatore waaronder Cinema Paradiso (1988).
Hij was soms ook niet bang om muziek te “recycleren”: Quentin Tarantino has said that some of the Ennio Morricone’s compositions for the film The hateful eight are the unused scores for The Thing (1982), although the choral music playing after Major Warren boards the stage to Red Rock is Ennio Morricone’s “Regan’s Theme” from The Exorcist 2. However, it was probably no coincidence because, according to Quentin Tarantino himself, his two primary cinematic influences on the film were The Thing and Reservoir Dogs. Tarantino remarked that it was the first western scored by Morricone in forty years. He had previously used Morricone’s music in Kill Bill: Vol. 2 (2004), Death Proof (2007), Inglourious Basterds (2009) and Django Unchained (2012). Morricone also wrote a brand-new song, “Ancora Qui”, for the latter. Despite stories of tensions between the two (composer Ennio Morricone had previously been quoted that he would never work with Quentin Tarantino after how his music was handled on Django Unchained, but ultimately changed his mind and agreed to score this film), Tarantino decided to have Morricone on-board to compose original music for the movie, making it the first film by Tarantino to use mainly an original musical score. Most of his previous films have used mainly source music, with only a few cues of original score.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Ennio Morricone (1928-2020)

  1. Morricone maakte van het wat ondergeschoven kindje hetwelk filmmuziek voorheen was een apart doch eerbiedwaardig integraal onderdeel van de muziek als essentiëel cultuurelement . Van vele van zijn onsterfelijke melodieën kan eindeloos genoten worden zonder dat men de film gezien hoeft te hebben . Daarvoor : dank U Maestro !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.