Het is vandaag zestig jaar geleden dat de Zwitser Kurt Gimmi de Tourrit Pau-Luchon heeft gewonnen. Veel meer kan ik daar niet over vertellen, maar het is wel één van mijn vroegste jeugdherinneringen wat televisieuitzendingen betreft. Gimmi zou die Ronde beëindigen op de 22ste plaats.

Gimmi reed toen uiteraard voor de Zwitserse ploeg (want de Tour werd toen nog met landenploegen betwist), maar reed in het dagelijkse leven eigenlijk voor de Carpano-ploeg, wat ik een fantastische trui vond. Dat zal er wel mede toe hebben bijgedragen dat ik in die tijd een “supporter” was van Gimmi en zijn ploeg- en landgenoot Rolf Graf.

Kurt Gimmi (Zürich13 januari 1936 – aldaar, 29 maart 2003) was prof van 1958 tot 1964 en was zoals de meeste van zijn landgenoten vooral (om niet te zeggen: uitsluitend) succesvol in de Zwitserse Alpen. Zo eindigde hij datzelfde jaar nog tweede in de Ronde van zijn land. Daarin had hij een jaar eerder reeds een rit gewonnen en een jaar later zou hij dat opnieuw doen. In 1962 werd hij vierde in de Ronde en in 1963 zou hij opnieuw een rit winnen. In de Ronde van Romandië had hij in 1959 reeds een rit gewonnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.