Veertig jaar geleden was er de vierde uitgave van het Torhout & Werchter Dubbelfestival. Bedoeling was weer een reizend festival op te zetten, dat op zaterdag 5 juli ’80 Torhout en op 6 juli ’80 Werchter aandoet.

Volgende groepen hebben definitief bevestigd voor 5 en 6 juli :
Jo Lemaire + Flouze (Torhout 11 u., Wechter 12 u.).
Kevin Ayers (T. 12.45 u., W. 13.30 u.).
Squeeze (T. 13.45 u., W. 15 u.).
Mink Deville (foto) (T. 15.30 u., W. 16.45 u.).
Fisher-Z (T. 17.15 u., W. 18.30 u.).
The Specials (T. 19 u., W. 20.15 u,).
The Kinks (T. 20.45 u., W. 22 u.).
De toegangsprijzen voor beide festivals zijn 370 fr. in voorverkoop en 450 fr aan de kassa.

Ray Davies en zijn Kinks zijn reeds van oudsher mannen naar ons hart en over Jo Lemaire, Kevin Ayers en Fischer-Z (met als brein John Watts) hebben wij nog maar onlangs (zeer lovend) gesproken. Daar wij de groep Squeeze niet zo erg belangrijk vinden en The Specials een berisping verdienen voor het kunstmatige geweld dat zij hebben veroorzaakt in Geleen, gaat onze speciale aandacht uit naar Mink Deville, die we via de persinformatie even aan onze lezers willen voorstellen.
Toen in het midden der jaren ’70 het New Yorkse clubcircuit begon open te bloeien en de hedendaagse trend begon aan te geven, was Mink Deville een van de groepen die op de verzamelelpee « Live at CBGB » kwamen bovendrijven.
Al vlug werd Mink Deville bij Capitol binnengehaald en het door « legende » Jack Nitzsche geprodjoeste album « Mink Deville » stond al vlug overal ter wereld hoog op de elpeecharts. De single « Spanish Stroll » werd een hit in Europa, nr. 12 in Engeland en nr. 3 in België en Nederland. Mink Deville werd zowat overal binnengehaald als « beste nieuwkomer van het jaar 77.
Devilles tweede elpee « Return to Magenta » (productie Jack Nitzsche) bracht 10 songs van klassieke rock & roll (« Soul Twist ») naar reggae (« Desperate Days »), ballads (« Guardian Angel ») en R & B (« A-Train Lady »), waarmee Willy Deville en co meteen duidelijk maakten dat ze maar al te goed wisten waarover het allemaal ging.
Dan trok poëet Willy Deville naar Parijs om een nieuwe elpee op te nemen. Moeilijkheden met zijn platenlabel dat het niet eens was met het nieuwe songmateriaal zorgden ervoor dat Deville gedwongen van het toneel verdween. Een paar weken geleden kwam dan Mink Deville nieuwe elpee « Chat Bleu » uit. Weer een meesterwerk.
Omdat Deville in juni in zijn geliefkoosde stad Parijs rondhangt en de berichten over concerten van Mink Deville in New York unaniem lovend waren, werd in overleg met een paar mediamensen beslist Mink Deville een goede plaats op de Torhout & Werchter-bill te geven en Joe Jackson die in Geleen finaal de mist inging af te voeren. ’t Moeten niet allemaal evidente namen zijn en een verrassing kan nooit kwaad.
The Police, die oorspronkelijk gecontracteerd waren voor 5 en 6 juli ’80, hebben moeten afhaken wegens plaatopnamen voor hun derde elpee eind juni, begin juli. The Police verontschuldigt zich hiervoor, maar zal om aan de contractuele verbintenissen te voldoen en om de tienduizenden fans vooral niet te ontgoochelen een eenmalig concert geven op het Werchter-Festivalterrein. Datum van dit unieke gebeuren is zaterdag 9 augustus ’80.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.