Het is vandaag ook al vijf jaar geleden dat Jozef Verhelst, de gewezen profrenner uit Kuurne, is overleden. Alhoewel hij slechts een jaar ouder is dan Rik Van Looy, in wiens Faema-ploeg hij twee jaar heeft gereden, heb ik hem toch niet gekend als actief renner, moet ik toegeven. Maar hij is dan ook al gestopt in 1957 toen ik dus nog zes jaar moest worden…

Ook Jozef Verhelst behaalde zijn mooiste zege in zijn geboortedorp: in 1957 won hij namelijk Kuurne-Brussel-Kuurne, maar ik weet niet of deze wedstrijd op dat moment al de status had van de semi-klassieker die het nu is.
De voornaamste overwinningen van Jozef Verhelst situeren zich dan ook in zijn amateurperiode. In de Vredeskoers van 1955 won hij b.v. twee etappes, eindigde verder nog vijf keer binnen de eerste tien en bekleedde een zesde plaats in de eindstand, die werd gewonnen door Gustav-Adolf Schur. Uitzonderlijk voor een westerse renner is dat hij drie jaar eerder reeds aan deze wedstrijd had deelgenomen. Tussendoor had hij in 1954 ook nog een rit gewonnen in de Ronde van Mexico!

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Jozef Verhelst (1932-2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.