35 jaar geleden won Ludwig Wijnants de Tourrit Reims-Nancy (foto Sporza). Hij was een dag eerder pas 29 jaar geworden. Ludwig zou deze Tour uitrijden op een 63ste plaats.

Hij reed op dat moment voor de Torhout-Werchter-ploeg van Herman Schueremans en het leuke was dat op het moment het programma van het gelijknamige rockfestival pas was begonnen, dus werd zijn overwinning met veel enthousiasme begroet door het aanwezige publiek (*). Tussen Schueremans en Wijnants zou er een “eeuwige vriendschap” blijven bestaan en in zijn nadagen zou Wijnants enkele seizoenen voor “Torhout-Werchter” als privé-sponsor rijden. 

Deze overwinning was zonder enige twijfel het hoogtepunt uit de carrière van Ludwig Wijnants. Verder was hij vooral een specialist van de Brabantse Pijl. In datzelfde jaar 1985 zou hij daarin zesde worden, maar een jaar eerder en een jaar later zou hij nog beter doen met telkens een vijfde plaats.

Later zou zijn zoon Arne ook wielrenner worden. Tijdens een koers van Arne zou Carine, de vrouw van Ludwig, om het leven komen wanneer ze haar zoon een drinkbus wou aanreiken en werd aangereden door een andere renner.

Ronny De Schepper

07 ludwig wynants

(*) Volgens een artikel, aangehaald op Wikipedia, zou het een dag vóór het festival geweest zijn. Helaas werkt de link naar dat artikel niet meer, zodat ik het niet meer kan nagaan, maar het zou kunnen dat ik verwar met de overwinning van Herman Frison twee jaar later. Frison reed toen voor de ploeg Roland-Skala, die ook door bemiddeling van Herman Schueremans tot stand was gekomen. Ludwig Wijnants reed toen overigens ook voor die ploeg, zoals men op de foto van Jo Clauwaert hiernaast kan zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.