Niemand in Nederland lag ervan wakker, want alle aandacht ging daar naar het Oranje-elftal dat goed op weg was om wereldkampioen voetbal te worden in het aloude “thuisland” Zuid-Afrika, maar goed, tien jaar geleden startte de Ronde van Frankrijk dus in Rotterdam, de stad die destijds (in 1954) de kans voorbij liet gaan om in de geschiedenisboeken te treden door de eerste stad te zijn buiten Frankrijk om een Tourstart te organiseren. De eer ging dan maar naar eeuwige concurrent Amsterdam.

In 1978 liep het ook weer mis, in Leiden deze keer. De reportage hierover kon men die dag nog eens bekijken op Nederland 1. Het weer was spelbreker en Felix Levitan veegde een compleet Raleigh-podium in de proloog van tafel “omdat het te gevaarlijk was”. De werkelijke reden was een dispuut over publiciteit voor de lokale sponsors versus de vaste Toursponsors. Want als het op centjes aankomt… Nu, Roy Sentjens is er niet bij (en àls hij al van de partij zou zijn, zou dat nu als Belg zijn), de Nederlandse hoop wordt nog steeds weggedragen door Robert Gesink (foto).

2 gedachtes over “Tien jaar geleden: de Tour start in Nederland

  1. Beste Ronny, Naar mij is meegedeeld is Wim Koopman – gelukkig – niet dakloos meer. Eindelijk heeft iemand of een instantie zich over hem ontfermd en oogt en klinkt hij in de documentaire ‘Toen wij van Rotterdam vertrokken’, op 22 juli 2010 uitgezonden op Nederland 2, niet zo verward meer. Verder denk ik niet dat mijn collega Dominique Elshout het erg op prijs zal stellen dat je zijn geslacht hebt veranderd. Groet! Fred van Slogteren

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.