Vandaag is het 110 jaar geleden dat de fameuze “bezemwagen” in de Ronde van Frankrijk zou zijn uitgevonden. Ik zeg echter wel zou, want…

In 1910 verscheen voor het eerst een bezemwagen in de Tourkaravaan, maar het was er eentje avant-la-lettre, want het was helemaal niet de bedoeling om achtergebleven dompelaars uit hun lijden te verlossen. Integendeel. Tourbaas Henri Desgrange had de buik vol van het gefoefel van de gelosten, die al eens de auto of de trein durfden nemen om naar de aankomst te rijden zonder verdere krachten te verspillen. Vandaar dat hij en een wagen op de hielen zette, om ze goed in de gaten te houden. Verantwoordelijk daarvoor was ene J.C.Sels, Jules César genoemd door de coureurs, misschien niet wegens zijn “schoen biene”, maar ’t was wel “nen hapsjaar”! De man kweet zich immers in alle gestrengheid van zijn taak en noteerde iedere overtreding van het reglement. Maar van zodra een renner echter aangaf dat hij niet meer verder kon, nam hij die wel mee aan boord.
Zijn idee om renners die opgeven mee te nemen met zijn wagen zat dus eigenlijk niet in zijn “job description” zoals we nu zouden zeggen: eigenlijk moest hij gewoon nagaan of er achteraan geen onregelmatigheden gebeurden. Het besluit om zijn wagen ook te laten dienen voor renners die opgaven was zijn eigen idee. De vraag is dus: werd dit idee vanaf 1910 door de Tourbazen behouden of verdween deze eerste “bezemwagen” daarna weer uit de wedstrijd tot dan de “officiële” bezemwagen zoals we hem nu kennen werd ingevoerd. En in welk jaar was dat dan wel?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.