De Brabantse wielrenner Jürgen Roelandts viert vandaag zijn 35ste verjaardag (bovenstaande foto Marc Hooftman, onderstaande foto Erik Westerlinck).

Het hoogtepunt van de carrière van Jürgen Roelandts lag helemaal aan het begin: op 29 juni 2008 werd hij Belgisch kampioen op de weg voor Sven Vanthourenhout, Niko Eeckhout, Greg Van Avermaet en Tom Boonen. Later in dat jaar behaalde Roelandts als sprinter nog enkele overwinningen in Circuit Franco-Belge en de Ronde van Polen.
In 2009 werd het wat stiller rond Roelandts, want pech was een rode draad door zijn seizoen. Met diezelfde pech kreeg hij ook in 2010 te maken. Maar ondanks dat reed Roelandts toch een mooi seizoen met ereplaatsen in Gent-Wevelgem (zesde), Kuurne-Brussel-Kuurne, een vierde plaats in de slotrit van de Ronde van Frankrijk met aankomst op de Champs-Élysées en een derde plaats in de Memorial Rik van Steenbergen.
In 2011 besloot Roelandts sterker dan ooit terug te keren en deed dat met verve, hij boekte ereplaatsen in de E3-Prijs Vlaanderen (tweede), Parijs-Roubaix (veertiende) en het wereldkampioenschap (vijfde). Ook leek er een overwinning aan te komen, wat toch al drie jaar geleden was voor Roelandts, maar tevergeefs in de laatste rit van de Eneco Tour had hij uitzicht op de overwinning, maar hij ging onderuit in de laatste bocht, Edvald Boasson Hagen won die rit.
Begin 2012 ging in de eerste rit van de Tour Down Under Roelandts weer tegen de vlakte, deze keer met ernstige gevolgen: hij zat met een bloedklonter en gebroken nekwervels waardoor hij pas midden mei zijn comeback kon maken. In de Heistse Pijl werd hij meteen vierde, ook in de Ronde van België en de Ronde van Luxemburg maakte hij een uitstekende beurt. In Luxemburg kon hij de laatste rit zelfs winnen, in echt flandrienweer reed hij solo naar de overwinning. Het was al vier jaar geleden dat Roelandts nog eens een koers won, hij zag dit als een nieuwe start na veel pech. Op de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen werd hij zevende en beste Belg in de olympische wegrit. Ook in het najaar eindigde hij sterk met winst in de Eurométropole Tour, maar een week later maakte hij in de memorial Frank Vandenbroucke weer een zware smak en brak zijn sleutelbeen.
Hij kwam sterk terug op 31 maart 2014, toen hij een derde plaats behaalde in de Ronde van Vlaanderen nadat hij in de spurt om de tweede plaats geklopt werd door Peter Sagan.
Op 29 maart 2015 werd Roelandts zevende tijdens de Gent-Wevelgem. Na zestig kilometer alleen in de aanval te hebben gereden, werd hij op 20 kilometer afstand van de eindstreep ingehaald door de achtervolgende groep. Michel Wuyts noemde hem de morele winnaar van de dag. Nadien zijn zowel Wikipedia, als de Wielersite als Mémoire du Cyclisme ingeslapen…
53 Jurgen Roelandts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.