Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de Antwerpse communist Jaak Withages werd geboren. De vzw Dacob, het archief en bibliotheek van de studie van het communisme, heeft onlangs nog zijn archief ontsloten…

Jaak (Jacobus) Withages werd op 2 juli 1920 in Borgerhout geboren. In mei 1936 begon hij te werken en had diverse baantjes tot hij eind 1945 werk vond bij Antwerpse firma’s voor scheepherstelling. Op 1 augustus 1942 werd hij lid van de K.P. Met communisten had hij contact gehad via zijn vader die een groot bewonderaar was van de Sovjet-Unie en een “spijshuis” openhield waar communisten kwamen.

Jaak was de bezieler van de K.P. afdeling onder de scheepsherstellers en bleef altijd zeer actief op syndicaal gebied. Wellicht gebroodroofd ten gevolge van een actie van de dokwerkers tegen het lossen van wapens, kwam hij in dienst van de partij. In die tijd werden de verantwoordelijken vaak verplaatst. Zo was Jaak vanaf december 1951 politiek secretaris van de federatie Oostende. Eind 1952 vinden we hem als politiek secretaris in Antwerpen, in 1956 in de federatie Limburg en nadien opnieuw in de federatie Antwerpen.

In 1974 werd Withages lid van het nationaal secretariaat gevestigd in Brussel (nationaal secretaris; organisatieverantwoordelijke). Hij is provincieraadslid geweest en tot aan zijn dood was hij voorzitter van de Club Jef Van Extergem vzw.

Ik heb Jaak vooral gekend als Vlaamse vertegenwoordiger van de partij in het comité voor het Feest van De Rode Vaan. Alhoewel ik goed met hem kon opschieten, moet ik wel eerlijkheidshalve toegeven dat ik niet altijd op hem kon rekenen, als ik weer eens de onrechtvaardige verdeling van de financies tussen Le Drapeau Rouge en De Rode Vaan aankloeg. Ook verving Jaak soms Jef Turf als politiek directeur van De Rode Vaan, als Jef met vakantie was (al was dat meestal Albert De Coninck). Ik kan me geen enkele maal herinneren dat hij een of ander artikel in strijd vond met de partijlijn of iets dergelijks. Ook hier hield Jaak zich liever op de vlakte.

Raadpleeg de inventaris hier of zoek in Pallas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.