De Zwitserse ex-wielrenner Erwin Schweizer viert vandaag zijn 85ste verjaardag.

Alhoewel hij in 1959 (foto) een rit won in de Ronde van Zwitserland (*), was hij toch vooral een baanrenner. Zo was hij in 1956 al kampioen van zijn land geworden in de achtervolging bij de amateurs en een jaar later werd hij enkel door René Strehler van een verlenging van zijn titel bij de profs gehouden (maar hij hield b.v. wel Fredy Rüegg achter zich). Gelukkig kon hij zich troosten met een titel in de madison, aan de zijde van Oscar von Büren. Een jaar later (in 1958 dus) waren de rollen omgekeerd: in de achtervolging versloeg hij Max Wirth en René Strehler, maar in de ploegkoers moest hij met von Büren het afleggen tegen die andere Oscar, Plattner, die gekoppeld was aan Walter Bucher.

Ronny De Schepper

(*) Twee jaar eerder had hij dat ook al gedaan, maar dat was dan in een ploegentijdrit, waarbij hij in zijn Cilo-ploeg versterking kreeg van de Italiaan Pasquale Fornara en de Fransman Raphael Geminiani. Dat jaar en het jaar daarop haalde hij ook nog ereplaatsen (tweede en derde) in de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Romandië en het Circuit du Provençal. Toch koos ik niet hem maar Adolf Suter als zesde man bij mijn legendarische Feru-ploeg uit die tijd (Emmanuel Plattner, Friedhelm Fischerkeller, Hans Junkermann, Hans Brinkmann, Hans Hollenstein – het leek wel of je Hans moest heten om van die ploeg te mogen deel uitmaken) gewoon omdat… zijn mouwtjes zwart waren en niet wit! Ja, ook toen al was een zeker autisme mij niet vreemd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.