Het is vandaag al tachtig jaar geleden dat de Amerikaanse komiek Ben Turpin is gestorven.

Turpin werd op 19 september 1869 geboren als Bernard Turpin in New Orleans, Louisiana. Hij was de zoon van de eigenaar van een snoepwinkel. Hij verliet zijn ouderlijk huis in zijn tienerjaren en zwierf vervolgens door het land op zoek naar baantjes. In deze periode werkte hij onder andere als circusclown en deed hij vaudeville, waaronder een sketch gebaseerd op de strip Happy Hooligan die net als Turpin een landloper was. Het succes van deze sketch leverde hem een contract op bij Sam T. Jack, een producent van burleske uit Chicago.

In 1907 tekende Turpin bij het ook in Chicago gevestigde Essanay. Hij werkte daar behalve als acteur ook als studio-conciërge. Toen hij datzelfde jaar bij Essanay zijn eerste filmrol kreeg, werd hij de eerste Amerikaanse filmkomiek. Een goudmijn was zijn filmcarrière echter nog niet, zijn loon bij Essanay was lager dan dat bij Sam T. Jack en hij raakte in de twee jaar dat hij daar werkte 19 keer gewond. “Ik weet nog hoe moeilijk het was mijn eerste 100 dollar bij elkaar te krijgen. Het is me zelfs nooit gelukt. Elke keer als mijn bankboekje ongeveer 30 dollar aangaf kwam weer een doktersrekening binnen en moest ik opnieuw beginnen.” Aldus Turpin over zijn ongelukken bij Essanay.

In 1909 verliet hij Essanay om zich weer te richten op vaudeville. In 1915 keerde hij echter terug naar Essanay, dit keer bij hun vestiging in Hollywood omdat daar het geld zat. In 1917 tekende Turpin bij Mack Sennetts Keystone Studios, waar hij al snel US$ 3.000,- per week verdiende. Behalve een goed verdienende kracht was Turpin ook een betrouwbare kracht voor Sennett. Terwijl andere sterren zoals Charlie Chaplin en Ford Sterling Keystone al snel verlieten, bleef Turpin ongeveer 10 jaar voor de studio werken.

Turpin was zich er zeker van bewust dat zijn scheelheid zijn handelsmerk was. Hij keek geregeld in de spiegel om te zien of zijn scheelheid niet verdwenen was, en verzekerde zijn unieke gezichtsuitdrukking voor 25.000 dollar. Daarbij moet wel vermeld worden dat dit soort Trademark feature verzekeringen vrij populair waren en het niet zeker is of het hier meer dan marketing betrof.

Misschien omdat hij armere omstandigheden gekend heeft, sprong Turpin zeer verantwoordelijk met zijn geld om, op het schraperige af. Hij vertelde later in een interview dat hij zelf schoonmaakwerkzaamheden verrichtte in de villa’s die hij verhuurde, om zo de kosten van een werkster uit te sparen.

In 1924 kondigt hij aan uit de filmwereld te willen stappen om voor zijn doodzieke vrouw te zorgen. Na de dood van zijn vrouw, een jaar later, probeert hij een comeback te organiseren. Alhoewel dat niet lukt, sterft hij toch als een gefortuneerd man dankzij slimme investeringen in onroerend goed. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.