Het is algemeen geweten: Roger De Vlaeminck en de Ronde van Frankrijk, het was geen gelukkig huwelijk. Dat en dat alleen is er de oorzaak van dat Roger De Vlaeminck slechts één Tourrit heeft gewonnen en dat was vandaag precies vijftig jaar geleden, de zesde etappe tussen Amiens en Valenciennes.

Niet toevallig een kasseirit dus en, alhoewel op de foto Eddy Merckx Roger De Vlaeminck nog voorafgaat, zullen in Valenciennes de rollen omgekeerd zijn. Merckx zal zelfs pas zevende eindigen, maar wel de gele trui behouden met 5″ voorsprong op Walter Godefroot en 11″ op Roger De Vlaeminck, die hier dus wellicht ook het dichtste bij het veroveren van de gele trui ever is gekomen.
Ikzelf was in die tijd nog student en zat in volle examenperiode, zodat ik die rit dus enkel via de radio heb gevolgd. Meer zelfs, ik heb ze destijds op band opgenomen (doe geen moeite, verzamelaars: deze band is helaas ergens in de nevelen des tijds verdwenen). Wat merkwaardig was, want er was eigenlijk geen aanleiding toe om dat te doen, alleen had ik toevallig op de kop af een jaar eerder hetzelfde gedaan en toen had mijn grote idool Rik Van Looy zijn laatste Tourrit gewonnen. Ook dat zou dus een unieke opname geweest zijn, als ik ze nu nog had natuurlijk!
Het moet ook die opname van de rit met Van Looy zijn die voor enige verwarring zorgt in mijn geest, want ik had de indruk dat Roger De Vlaeminck met een solovlucht deze etappe had afgerond, maar volgens de Wielersite won hij de sprint van een kopgroep van twaalf, vóór de Nederlanders Harry Steevens en Jan Janssen en met daarbij naast Godefroot (5de) en Merckx (7de) als Vlamingen ook nog Martin Van Den Bossche (6de), Herman Van Springel (8ste) en Eric Leman (12de). In de kopgroep ook nog veldrijder Rolf Wolfshol (9de) en – verrassend – Raymond Poulidor en Joop Zoetemelk (10de en 11de), maar de grootste verrassing is allicht de aanwezigheid van de Spanjaard José Antonio Gonzalez Linares (4de), die Eddy Merckx ’s anderendaags al even verrassend zou verslaan in de tijdrit in Vorst, waarbij men er dan maar voetstoots van uitging dat hij zich op sleeptouw had laten nemen door een motor. Op basis van déze prestatie zou ik alvast durven stellen: not!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.