Het is vandaag 120 jaar geleden dat “Finlandia”, een symfonisch gedicht van Jean Sibelius, in première is gegaan. Op onderstaand YouTube-filmpje wordt het uitgevoerd op een galaconcert in Stockholm, in celebration of Finland’s 100 years of independence, wat niet helemaal onverwacht is, want de compositie is uitgegroeid tot een soort van tweede nationale hymne van Finland.

Finlandia (op.26 nr. 7) is een symfonisch gedicht van Jean Sibelius en waarschijnlijk het bekendste werk van deze Finse componist.

De eerste versie schreef hij in 1899. Het was het laatste van een serie van zes werken over de Finse geschiedenis en heette “Finland ontwaakt” (Suomi herää), al mocht het op de première op 4 december 1899 die titel niet dragen (het stond op het programma als impromptu). Sibelius herzag het werk in 1900 en maakte er een opzichzelfstaand symfonisch gedicht van, dat sindsdien Finlandia heet. Het was een patriottisch stuk, gericht tegen de intrekking van de Finse autonomie door Rusland. In 1900 werd het stuk op de wereldtentoonstelling in Parijs gespeeld, waardoor de Finse zaak onder de aandacht van de buitenwereld kwam.

Later hergebruikte Sibelius het laatste deel van Finlandia in zijn Finlandia-hymne, dat als het officieuze Finse volkslied geldt. Veikko Antero Koskenniemi schreef er in 1941 de woorden bij.

Diverse Christelijke liederen – zoals het Opwekkingslied ‘Ik bouw op U’ – zijn gebaseerd op dit symfonisch gedicht. In een heel andere context wordt het ook gebruikt als thema voor de eerste “Die hard”-film. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.