Fons Mariën las Why I am No Longer Talking to White People about Race
by Reni Eddo-Lodge (foto YouTube).

Dit boek van Reni Eddo-Lodge verscheen in 2017 en is intussen vertaald in het Nederlands. Ik las de Engelse editie, nadat ik die al een hele tijd geleden had gekocht.

De titel slaat op een blogpost van de auteur uit 2014. Zij, als zwarte Britse, was het beu om met blanke mensen over ras en racisme te praten. Ze kreeg op deze post, die hier volledig is opgenomen, veel reactie. De titel is dan ook heel provocerend. Dat leidde tot dit boek. Vooreerst plaatst ze racisme in de geschiedenis, verklaart ze ‘het systeem’ waarin racisme een plaats heeft, onderzoekt ze wat ze ‘witte privileges’ noemt, gaat na wat de plaats is van zwarte vrouwen in het westerse feminisme en tot slot heeft ze over de relaties tussen ras en klasse.

De auteur is een zwarte, Britse journaliste, die zichzelf vooral als slachtoffer van racisme ziet. Haar betoog is vrij goed onderbouwd. Toch meen ik dat ze op dezelfde golflengte zit van de identiteitspolitieke denkers als Gloria Wekker, Anousha Nzume en anderen waar ik al eerder, in een ander verband, over schreef. De groep mensen dus die in onze taal schrijven over ‘witte mensen’ en witte privileges. Hun identiteitsdenken polariseert opnieuw rond ras en huidskleur en munt niet uit in nuanceringen. Vooral de beschuldigende toon naar wat ze ‘witte mensen’ noemen valt op, zodat we te maken krijgen met een vorm van erfzonde. Ook in het boek ‘Witte onschuld’ , een reactie van Elma Drayer op het boek ‘Witte schuld’ van Gloria Wekker, vind ik deze opmerking terug.
Kortom, racisme aanklagen is belangrijk. Maar deze vorm van eenzijdige identiteitspolitiek is contraproductief.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.