Het “lijflied” van Maria Callas is ongetwijfeld “Casta Diva” uit “Norma” van Vincenzo Bellini. En de meest legendarische opvoering is ongetwijfeld deze welke 65 jaar geleden in première ging in de Scala van Milaan en waarin haar tegenspeler Mario del Monaco is.

Op YouTube vind je deze uitvoering terug op elfendertig manieren, gaande van twintig seconden tot de hele opera (meer dan twee en een half uur). Twee keer zelfs, maar in beide gevallen krijg je enkel een stilstaand beeld te zien. Dat dient dus enkel om te beluisteren en niet om te bekijken. Maar in dat geval kan je beter terecht op CD. Ik heb nu toch nog een derde versie gevonden, waarbij men iets creatiever omspringt met het beeldmateriaal, maar het blijft al bij al erg amateuristisch:

Van de aria “Casta Diva” alleen, vind je haast ontelbaar vele versies. Ik heb ze niet allemaal vergeleken, niet op het vlak van geluidskwaliteit en evenmin getoetst aan het bijgevoegde beeldmateriaal, maar wie te lui is om zelf te zoeken, kan zich misschien voorlopig behelpen met deze versie:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.