Morgen zal het al vijf jaar geleden zijn dat Preben Van Hecke (bovenstaande foto Jean-Paul Van der Elst; onderstaande foto Erik Westerlinck) in Tervuren Belgisch kampioen op de weg werd door Jürgen Roelandts verrassend in de sprint te kloppen.

Preben Van Hecke (Dendermonde, 9 juli 1982) is een Belgisch wielrenner die sinds 2008 rijdt voor de opleidingsploeg van Sport Vlaanderen-Baloise als wegkapitein voor de youngsters. Hij is prof sinds 2004 bij Relax-Bodysol en reed van 2005 tot 2007 voor de Davitamon-Lottoploeg. In 2015 werd Van Hecke Belgisch kampioen op de weg door Jürgen Roelandts in de luren te leggen na een lange vlucht. Trainingsmaat Greg Van Avermaet werd derde.
Het startschot galmde nog na toen een groep van 25 in de aanval trok op het glooiende parcours in en rond Tervuren. Bij hen enkele grote namen: Roelandts, Van der Sande, Keisse, Van Keirsbulck, De Buyst, maar ook Preben Van Hecke en veldrijder Wout Van Aert.
Het peloton liet hen meer dan zeven minuten voorsprong nemen, maar Wanty-Groupe Gobert, BMC en Etixx-Quick Step organiseerden zich dan toch in de achtervolging. Op 70 kilometer van de aankomst gingen Roelandts,Van Hecke en Van der Sande er samen vandoor, de andere vluchters lieten zich inlopen door het peloton.
In de laatste ronden regende het aanvallen. Tosh Van der Sande moest zijn medevluchters laten rijden. Achter Jürgen Roelandts en Preben Van Hecke werd slag om slinger gedemarreerd. Devolder, Bakelants en Claeys probeerden het samen, tevergeefs.
Boonen, Van Avermaet en Vanmarcke probeerden het ook, maar Lotto-Soudal stuurde telkens een of twee mannetjes mee. De roodhemden speelden hun numerieke overwicht perfect uit. Van Avermaet ging dan maar solo in de achtervolging, maar bleef hangen op een handvol seconden.
In de laatste rechte lijn nestelde Van Hecke zich in het wiel van Roelandts, die op weg leek naar zijn tweede Belgische titel. Maar dat was buiten Van Hecke gerekend. Op het juiste moment zette die aan en zo won de 32-jarige renner van Topsport Vlaanderen met enkele lengtes voorsprong op zijn medevluchter.
Preben Van Hecke was dolblij na zijn overwinning: “Ik denk niet dat dit niet onverdiend is. Vanaf de eerste ronde was ik mee, ik heb mijn werk gedaan en ik heb rondgereden met iemand die veel sneller is dan ik. Ik heb het niet gestolen.”
Roelandts en Van Hecke gingen met een minuut voorsprong de slotronde in. “Ik wist dat er drie man op komst was, maar we reden nog stevig door. Normaal gezien speelt het peloton met ons, nu speelden wij met hen.”
“Ik moet mijn ploegmaats bedanken. Edward Theuns was de perfecte bliksemafleider. En Sander Helven loodste me in de eerste ronde perfect naar de kopgroep. Chapeau voor die mannen.”
“Ik zat al de hele week met de Belgische titel in mijn hoofd. Ik had veel zelfvertrouwen opgedaan in Slovenië en in Ruddervoorde. Ik wist dat ik goed aan het rijden was. En als je in jezelf gelooft, kan er veel hé.”
“Na zo’n koers van 250 kilometer had ik een tikkeltje meer kracht dan Jürgen. We gaan een groot feestje bouwen met Topsport Vlaanderen-Baloise.”
(sporza.be)

90 Topsport Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.